Kunst en activisme gaan uitstekend samen! Deze bijzondere kunstwerken vragen aandacht voor opwarming van de aarde. 

Support 

Dit werk maakte Lorenzo Quinn voor de Biënnale van Venetië 2017 en heet 'Support'. De betekenis is dubbelzinnig: enerzijds is het de taak van mensen om Venetië in stand te houden, anderzijds is de mens ook de oorzaak dat de stad misschien onder water zal komen te staan. 

klimaatverandering---quinn.jpg
Lorenzo Quinn, Support, 2017
klimaatverandering---quinn.jpg

Politicians discussing global warming

Dit beeld van Isaac Cordal is een messcherpe aanklacht tegen de politiek die maar blijft praten over het klimaatprobleem, maar geen actie onderneemt. Het werk dat in Berlijn te zien is, is trouwens piepklein (ongeveer 20 cm), maar de zeggingskracht is gigantisch. 

klimaatverandering---isaac-cordal.jpg
Isaac Cordal, Politicians discussing global warming, 2011
klimaatverandering---isaac-cordal.jpg

Ice Texts

Kunstenaar David Buckland projecteerde alarmerende teksten als 'burning ice' en 'discounting the future' op ijsbergen. "Climate change is a reality. Caused by us all, it is a cultural, social and economic problem and must move beyond scientific debate… The Arctic is an extraordinary place to visit. It is a place in which to be inspired, a place which urges us to face up to what it is we stand to lose", aldus Buckland.  

klimaatverandering---discount.jpg
David Buckland, Ice Texts, 2005-2009
klimaatverandering---discount.jpg

Ice Watch

Waar Buckland naar het ijs toegaat, haalt Olafur Eliason het ijs naar het publiek. Ice watch is al op veel verschillende plekken 'uitgevoerd', waaronder bij verschillende klimaatconferenties. Als kijker word je gefronteerd met het smeltende ijs. Een proces dat normaal gaande is ver buiten ons blikveld, gebeurt nu recht voor je neus. 

klimaatverandering---olafur.jpg
Bron: Olafur Eliasson // Foto: Justin Sutcliffe
Olafur Eliasson, Ice Watch, 2018
klimaatverandering---olafur.jpg

A song of our warming planet

Hoe zorg je nou dat droge data over het klimaat mensen bereikt? Cellist en geograaf Daniel Crawford heeft van 130 jaar data over de opwarming van de aarde een muzikale compositie gemaakt, waarbij elke noot staat voor een jaar. Hoe hoger de toon, hoe hoger de temperatuur. 

The Tempestry Project

De Tempestry Project is een gezamenlijk project dat de opwarming van de aarde laat zien aan de hand van gebreide en gehaakte temperatuurdata. Elk streepje staat voor 1 dag en laat zien hoe warm het die dag was. Dit kunstproject is onderdeel van een grotere beweging die middels van kunst data vastlegt. 

klimaatverandering---tapestry.jpg
The Tempestry Project
klimaatverandering---tapestry.jpg

Deel dit artikel