Ben je op zoek naar tips voor tentoonstellingen in Nederland? Deze zes bijzondere tentoonstellingen openen in maart 2023 hun deuren.

Thomas Trum - Daily Spins

Het Noordbrabants Museum 
4 maart t/m 21 mei 2023

Groot, kleurrijk en experimenteel. Thomas Trum schildert op de muren en vloeren van het Noordbrabants Museum! Zijn abstracte werken maakt de jonge Brabantse kunstenaar met zelfgemaakte gereedschappen: van reusachtige viltstiften tot een verfspuit gemaakt van een landbouwmachine. 

Thomas-Trum-noordbrabantsmuseum.jpg
Thomas Trum in studio voor testmuur met colourchanging line
Thomas-Trum-noordbrabantsmuseum.jpg

Armando - Gestalten

Rijksmuseum Twenthe
5 maart t/m 20 augustus 2023

Armando is een van de bekendste en meest veelzijdige naoorlogse kunstenaars van Nederland. Met zijn levensgrote, bronzen sculpturen wist hij als geen ander de tragiek van het menszijn te verbeelden. Zijn ‘Gestalten’ volgen grofweg de vorm van een lichaam, maar zijn tegelijkertijd anoniem en nooit helemaal af. 

Armando-RijksmuseumTwente.jpg
Armando - Gestalt (2005)
Armando-RijksmuseumTwente.jpg

Vlaams expressionisme - Heerlijke herinneringen

Kunstmuseum Den Haag
25 maart t/m 20 augustus 2023

Gustave De Smet en Frits Van den Berghe behoren tot de belangrijkste schilders van wat in de jaren 1920 het 'Vlaamse expressionisme' wordt genoemd. Ze brengen de moderne figuratieve schilderkunst in België tot een hoogtepunt. Hun eigenzinnige werk deelt de vereenvoudigde vormen, sterke nadruk op het landelijke en simpele en een uitgesproken geestigheid. 

De tentoonstelling biedt eveneens een overzicht van de Belgische schilderkunst aan het begin van de 20ste eeuw, met naast schilderijen van Gustave De Smet en Frits Van den Berghe werken van onder meer Jozef Cantré, Constant Permeke en Edgard Tytgat.

Gustave-De-Smet-Kunstmuseum-Den-Haag.jpg
Gustave De Smet - De loge (1928) Kunstmuseum Den Haag
Gustave-De-Smet-Kunstmuseum-Den-Haag.jpg

Katja Novitskova

Fries Museum
11 maart t/m 3 september 2023

De relatie tussen de natuurlijke wereld en de digitale wereld, tussen ecologie en technologie, staat centraal in het werk van Katja Novitskova. Ze is gefascineerd door het in beeld brengen van het landschap en de organismen die daar deel van uitmaken. De Estlandse kunstenaar werkte onder andere met de verzamelde data van wildcamera’s. 

Katja-Novitskova-Fries-Museum.jpg
Katja Novitskova - Earthware (2022) Photographer def-image, Courtesy the artist and Kraupa-Tuskany Zeidler
Katja-Novitskova-Fries-Museum.jpg

Naïef Realisme - Van Rousseau tot Grandma Moses

Museum MORE
Van 25 maart t/m 25 juni

Zonder formele kunstopleiding klommen naïef realisten in de jaren 1920-1945 naar de artistieke top. Hun schijnbaar eenvoudige landschappen, intieme huiselijke taferelen, ongekunstelde portretten en kleurrijke stillevens spraken tot de verbeelding van publiek en het artistieke establishment. Museum MORE brengt tachtig schilderijen van grote maar ook onbekende naïef realisten uit de Verenigde Staten en Europa samen.

Adolf-Dietrich-Museum-MORE.jpg
Adolf Dietrich - View into the Garden of the Neighbours (1939) Kunsthaus Zürich
Adolf-Dietrich-Museum-MORE.jpg

De Toorop Lijn - Jan Toorop, Charley Toorop & Edgar Fernhout

Nederlands Steendrukmuseum
4 maart t/m 9 juli 2023

Jan Toorop, zijn dochter Charley Toorop en kleinzoon Edgar Fernhout, drukten alle drie een belangrijke stempel op de Nederlandse kunstgeschiedenis. Alle drie de kunstenaars zijn bekend door hun schilderijen, maar maakten ook gebruik van lithografie. Hoewel ze een eigen stijl ontwikkelen, valt er ook een interessante ‘bloedlijn’ te bespeuren.

Toorop-lijn-steendrukmuseum1.jpg
Jan Toorop - Zelfportret (1915) Kunstmuseum Den Haag
Toorop-lijn-steendrukmuseum1.jpg

Deel dit artikel