Vanaf 1 juni 2020 mogen de musea weer open. Vanwege de coronacrisis waren ze al maanden gesloten. Veel musea kiezen ervoor om tentoonstellingen te verlengen. Wij zetten de mooiste op een rijtje. 

Juwelen! 

Verlengd tot en met najaar 2020.
De Hermitage, Amsterdam

Vergaap je aan ruim 300 bijzondere juwelen die ooit eigendom waren van de Romanov-familie en andere Russische high society. Juwelen! is een extravagant feest van goud, zeldzame parels en duizenden edelstenen. 

HIER. Zwart in Rembrandts tijd

Verlengd tot en met 6 september.
Rembrandthuis, Amsterdam

Zwarte mensen waren aanwezig in het zeventiende-eeuwse Nederland, maar dat is lange tijd onderbelicht gebleven in de kunst. Het Rembrandthuis toont bijzondere portretten van zwarte mensen uit de zeventiende eeuw. Wie zijn ze? Hoe worden ze afgebeeld? 'HIER. Zwart in Rembrandts' is een tentoonstelling over herkenning en erkenning. 

maart_zwart.jpg
Bron: Landesmuseum, Hannover
Gerrit Dou - Tronie van een jongen met een tulband (ca. 1635)
maart_zwart.jpg

Mondo Mendini

Verlengd tot en met 30 augustus.
Groninger Museum, Groningen

Het Groninger Museum is één van de meest opvallende museumgebouwen in Nederland. Speels, modern en kleurrijk. De tentoontelling 'Mondo Mendini' is een ode aan de man achter het ontwerp, de Italiaanse architect en designer Alessandro Mendini. 

Caravaggio-Bernini

Verlengd tot en met 13 september.
Rijksmuseum, Amsterdam

Meer dan zeventig werken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten zijn te zien in een grote tentoonstelling over de opkomst van barok in Rome. Caravaggio en Bernini schudden het ingedutte Rome op aan het begin van de 17e eeuw met hun nieuwe radicale kunststijl. Hun schilderijen en beeldhouwwerken waren theatraal, dramatisch en vol dynamiek. 

februari_caravaggio.jpg
Bron: Musei Capitolini, Palazzo dei Conservatori
Gian Lorenzo Bernini - Medusa (1638–1640)
februari_caravaggio.jpg

Picasso & Matisse. Beauty is a line

Verlengd tot en met 13 september.
Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Aan het begin van de 20e eeuw wordt de lijn als het belangrijkste gereedschap van de moderne kunstenaar gezien in een kunstwereld die steeds minder gaat om represenatie en meer om expressie. In 'Picasso & Matisse. Beauty is a line' wordt de kracht van de lijn in de moderne kunst getoond door werken van grootheden Picasso en Matisse. Maar er is ook werk te zien van onder andere Toorop, Kirchner en Van Heemskerck.

Eddy Posthuma de Boer 

Verlengd tot en met 23 augustus.
Fotomuseum Den Haag

Vanaf het moment dat Eddy Posthuma de Boer (1931) zijn eerste camera oppakt, raakt hij bezeten door de fotografie. Hij reist de hele wereld rond als fotojournalist en legt historische gebeurtenissen en wereldsterren op de gevoelige plaat. Maar ook de sociale onrust die de naoorlogse tijd met zich meebrengt weet hij op invoelbare wijze vast te leggen. Wat Posthuma de Boer ook fotografeert, zijn grote liefde voor de mens is niet te missen.

quiz_eddy.jpg
Bron: Eddy Posthuma de Boer
Eddy Posthuma de Boer - Een biertje of een patatje op een terras in Middelburg (1969)
quiz_eddy.jpg

CRUX

Verlengd tot en met 23 augustus.
Museum De fundatie, Zwolle

De tentoonstelling 'CRUX' toont het werk van vier schilders uit Leipzig. In het kielzog van de figuratieve schilder Neo Rauch is Leipzig een belangrijke kraamkamer voor schilderstalent. Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade geven ieder op hun eigen manier die nieuwe generatie schilders uit Leipzig een gezicht. 

crux_kobe1.jpg
Bron: Galerie EIGEN + ART Leipzig/Berlin // Foto: Stefan Fischer
Mirjam Völker - Bann (2015)
crux_kobe1.jpg

 

Deel dit artikel