Het is hartje winter en dan groeit ons verlangen naar sneeuw en ijs. Wie weet komt het er nog van. Droom alvast weg bij deze winterse kunstwerken!

Schaatskoorts

Vorig jaar was er eindelijk weer eens schaatskoorts. Hebben we dit jaar weer geluk? Droom alvast weg bij dit schilderij van Renoir! 

1winters-renoir.jpg
Pierre-August Renoir, Les patineurs à Longchamp, 1868
1winters-renoir.jpg

I'm cold in Japan

Hoe graag wil je even in dit besneeuwde Japanse dorpje van Katsushika Hokusai zijn? Idyllisch toch? 

1winters---hokusai.jpg
Katsushika Hokusai, Seaside village in winter, 1814
1winters---hokusai.jpg

Koude winternacht 

Kale bomen en metersdikke sneeuw in een donkere winternacht. In het midden een eenzaam figuur. Friedrich wist wel hoe hij een dramatisch wintertafereel neerzet. 

1winters---friedrich.jpg
Caspar David Friedrich, Winter Landscape, 1811
1winters---friedrich.jpg

IJsmeer

Dit ijzige meer in upstate New York is geschilderd door Georgia O'Keeffe. Of lijkt het alleen maar bevroren door de koude kleuren die de kunstenaar gebruikte? 

1winters---keeffe.jpg
Georgia O'Keeffe, Lake George, 1922
1winters---keeffe.jpg

Peren of bergen? 

Het lijken wel besneeuwde peren, maar het gaat hier om hooibergen. Franz Marx schilderde ze in warme kleuren. Wellicht als verwijzing naar de zomer toen er gemaaid werd.  

1winters---marc.jpg
Franz Marc, Hocken im Schnee,1911
1winters---marc.jpg

Snow Flurry

Kunstenaar Alexander Calder maakte in zijn leven heel wat mobiles. Deze is vrolijke Snow Flurry is geïnspireerd op de vallende sneeuw. 

Tekenen in de sneeuw

Een dik pak sneeuw nodigt natuurlijk uit voor het maken een sneeuwengel. Kunstenaar Simon Beck trekt met zijn geometrische sneeuwtekeningen het figuren maken in de sneeuw naar een hoger plan.

Deel dit artikel