Who run the world? Girls! Komende maanden zijn er veel mooie solotentoonstellingen te zien van vrouwelijke kunstenaars! 

Let op: Momenteel zijn de musea dicht vanwege de coronamaatregelen. Alle onderstaande tentoonstellingen zijn te zien zodra de musea weer open mogen, mits anders vermeldt staat. 

vrouwendag---popel-coumou.jpg
Bron: Popel Coumou, courtesy TORCH gallery
Popel Coumou, Zonder titel / Untitled, 2019
vrouwendag---popel-coumou.jpg

Popel Coumou - Papier en licht

tot en met 18 april 2021
Fotomuseum Den Haag

Kunstenaar-fotograaf Popel Coumou (1978) fotografeert papier. Dat klinkt wat saai, maar door haar collages gericht te belichten, voegt zij aan het papieren reliëf een derde dimensie toe en brengt het platte vlak tot leven. Een fascinerend spel met minimale middelen. 

vrouwendag---cahun.jpg
Bron: Jersey Heritage Collections
Claude Cahun en Marcel Moore, Untitled (Cahun with mirror image),1928
vrouwendag---cahun.jpg

Claude Cahun - Onder de huid

tot en met 9 mei 2021
Cobra Museum, Amstelveen

'Onder de huid' is een grote overzichtstentoonstelling van het eigenzinnige werk van de Franse kunstenaars, activist en schrijver Claude Cahun (1894-1954). Zowel in haar werk als in haar leven was ze zeer progressief ten opzichte van gender en politiek. Ze veranderde haar naam in een genderneutrale naam en fotografeerde zichzelf zowel vrouwelijke als mannelijk. 

vrouwendag---eva-jospin.jpg
Bron: Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve // fot0: Benoit Fougeirol
Eva Jospin, Forêt Palatine, 2019-2020
vrouwendag---eva-jospin.jpg

Eva Jospin - Paper Tales

tot en met 19 september 2021
Noordbrabants Museum, Den Bosch

De Franse kunstenaar Eva Jospin (1975) creëert sprookjesachtige landschappen met zaalvullende installaties van bruin karton. Met het simpele materiaal wekt ze de illusie dat je tussen ruïnes, bossen en tempels loopt. Zowel in monumentaliteit als detail indrukwekkend werk! 

vrouwendag---taus.jpg
Taus Makhacheva, Charivari, 2019
vrouwendag---taus.jpg

Taus Makhacheva 

tot en met 6 maart 2022
Fries Museum, Leeuwarden

In het Fries Museum zijn grote installaties, videowerken en objecten te zien van de Russische kunstenaar Taus Makhacheva (1983). Met haar werk bevraagt ze de geschiedschrijving, culturele conventies en gender. Speciaal voor het Fries Museum maakte ze het werk Charivari, een installatie die doet denken aan een circuspiste. 

lisa-brice---header.jpg
Lisa Brice, Untitled (detail), 2019
lisa-brice---header.jpg

Lisa Brice - Smoke and mirrors

tot en met 5 april 2021
KM21, Den Haag

De Zuid-Afrikaanse Lisa Brice (1968) geeft met haar schilderijen van naakte vrouwen een frisse blik op het vrouwelijk naakt in de kunst dat lange tijd de male gaze diende. Haar werk zit vol referenties naar vrouwelijke kunstenaars of modellen. 

vrouwendag---berlinde-de-bruykere.jpg
Bron: Collectie Museum Voorlinden // Foto: Mirjam Devriendt
Berlinde De Bruyckere, Per Benedetto, 2009
vrouwendag---berlinde-de-bruykere.jpg

Berlinde de Bruykere - Engelenkeel

tot en met 26 september 2021
Bonnefanten, Maastricht

De Belgische kunstenaar Berlinde de Bruykere (1964) maakt controversiele sculpturen van vervormde lichamen van mensen en dieren. Ze zoekt in haar werk naar het contrast tussen afstoting en tederheid. Met natuurlijke materialen als was, hars, touw en huiden geeft ze haar sculpturen een tastbaar karakter, terwijl de vorm vaak zeer confronterend is. 

vrouwendag---kensmil.jpg
Bron: Amsterdam Museum
Zaaloverzicht Natasja Kensmil
vrouwendag---kensmil.jpg

Natasja Kensmil - Monument der regentessen

tot en met 29 augustus 2021
Hermitage Amsterdam (in de Amsterdam Museum-vleugel)

Natasja Kensmil (1973) toont in haar schilderijen een fascinatie voor geschiedenis. Met als doel het naar boven krijgen wat niet verteld wordt. Zo focust ze in de tentoonstelling 'Monument van de regentessen' op de rol van vrouwen in de 17e eeuw. Haar werk hangt te midden van de vaste tentoonstelling met 17e eeuwse regentenportretten en doorbreekt zo de eenzijdige blik op het erfgoed van de 17e eeuw. 

vrouwendag---meret-oppenheim.jpg
Bron: Design Museum Den Bosch
Meret Oppenheim, Zonder titel, 1936
vrouwendag---meret-oppenheim.jpg

Meret Oppenheim - für dich - wider dich

tot en met 5 september 2021
Design Museum Den Bosch

Ontwerper Meret Oppenheim (1913-1985) werd beroemd met haar bont beklede theekopje, genaamd Déjeuner en fourrure, dat een surrealistisch icoon werd. Dat haar werk veel meer behelst, laat het Design Museum Den Bosch zien aan de hand van een tentoonstelling met allerhande objecten: sieraden, kostuums, sculpturen, gedichten en ontwerptekeningen. Hierbij gaan de belangrijkste thema's over vrouw zijn. 

Elisabeth Frink - Man is an animal

tot en met 6 juni
Beelden aan Zee, Scheveningen

De sculpturen van de Engelse kunstenaar Elisabeth Frink (1930-1993) verbeelden de mens als zowel krachtig als kwetsbaar. In haar bevraagt ze onder andere de destructieve machtswellust van mannen die al duizenden jaren de maatschappij domineert. In Beelden aan Zee zijn ruim dertig van haar werken te zien. 

vrouwendag---frida-kahlo.jpg
Bron: Museo Dolores Olmedo, Mexico City
Frida Kahlo, Zelfportret met aapje, 1945
vrouwendag---frida-kahlo.jpg

Viva la Frida

10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022
Drents Museum, Assen

Deze grote overzichtstentoonstelling is een ode aan de Mexicaanse kunstenaar en feminist Frida Kahlo (1907-1954). Naast een indrukwekkende selectie kunstwerken, afkomstig uit de collecties van Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo, zijn er ook talloze persoonlijke bezittingen van Kahlo te zien. Denk aan jurken, juwelen en beschilderde korsetten. 

Deel dit artikel