Kunstenaar Aat Veldhoen overleed in 2018 op 84-jarige leeftijd. Tot aan zijn dood werkte hij vol passie en hartstocht. Vrouwen waren zijn belangrijkste onderwerp, zowel in zijn werk als in zijn leven. Museum Kranenburgh eert Veldhoen met een grote overzichtstentoonstelling. Te zien tot en met 13 april!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Kijk hier de aflevering terug. 

Rectificatie: In de aflevering zijn twee foutjes geslopen wat betreft jaartallen: Aat Veldhoen was niet 19 maar 21 jaar toen hij met zijn eerste vrouw Lotje Ruting trouwde en Aat en ontmoette zijn laatste levenspartner Hedy d'Ancona drie jaar eerder dan genoemd, namelijk al in 1997. 

aat_veldhoen_portret.jpg
Bron: Collectie Venus Veldhoen
Venus Veldhoen - Aat Veldhoen (2018)
aat_veldhoen_portret.jpg

Kunst is leven. Leven is kunst.

Leven en werk zijn in de tentoonstelling ‘Levenskunst’ onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veldhoen schilderde en tekende bijvoorbeeld graag zijn eigen vrouwen. Hij trouwde achtereenvolgens met Lotje Ruting, Kabul Mohamed en Cristi Kluivers. Vanaf 1997 tot aan zijn overlijden was hij samen met oud-politica Hedy d'Ancona. De vele (naakt)portretten van zijn 'muzes' laten niet alleen het talent van de kunstenaar zien, maar zijn ook een bijzondere inkijk in zijn liefdesleven. Dit geldt ook voor de grote collectie polaroids die Museum Kranenburgh in bruikleen kreeg van het Rijksmuseum. De foto's dienden voor Veldhoen als studiemateriaal, maar spelen desondanks een grote rol in de tentoonstelling.

aat_veldhoen_kabulindebergen.jpg
Bron: Collectie Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed
Aat Veldhoen - Tafereel (1971)
aat_veldhoen_kabulindebergen.jpg

De Veldhoenvrouw

Veldhoen was een echte vrouwengek. Hij adoreerde ze en schilderde ze naar hartelust. Het zal niemand verbazen dat hij een groot bewonderaar was van Rubens, die menig vrouw uit zijn penseel liet vloeien. Zijn voluptueuze dames zijn dan ook een fenomeen geworden. Wie het heeft over Rubensvrouwen, weet meteen welk figuur daarbij hoort. Dat wilde Veldhoen ook wel! Een alom bekend vrouwbeeld naar zijn eigen ideaal. De ‘Veldhoenvrouw’ is er echter nooit gekomen. De kunstenaar hield simpelweg van alle typen vrouwen.

Podcast 

Zoals altijd heeft Museum Kranenburgh een podcast gemaakt bij de tentoonstelling die ze in huis hebben. In deze aflevering over Aat Veldhoen gaan dochter Venus Veldhoen en fotograaf Koos Breukels in gesprek over hoe het leven en werk van vader en kunstenaar met elkaar verweven waren. Luister de podcast hieronder! 

Deel dit artikel