De mode-industrie heeft een grote lepel in de pap als het gaat om ons collectieve schoonheidsideaal. In de tentoonstelling ‘Adorned – The fashionable show’ bevragen modefotografen de heersende normen met vooruitstrevende visies op de modefotografie. Te zien tot en met 11 maart in het FOAM!

adorned_oma.jpg
Bron: Hadar Pitchon
Hadar Pitchon - Untitled uit de serie Family work (2018)
adorned_oma.jpg

Tegen de clichés in

In de eerste zaal van ‘Adorned’ worden meteen de twee grootste modeclichés keihard onderuitgehaald. Namelijk dat modellen jong moeten zijn en dat ze graatmager moeten zijn. Fotograaf Hadar Pitchon gebruikt zijn familieleden als modellen. Vooral grootmoeder Pitchon groeide uit tot zijn muze. Hij maakt hiermee een statement tegen leeftijdsdiscriminatie. Hij wil laten zien dat de jeugd niet de enige relevante periode is in iemands leven. Het cliché dat het model dun, dunner, dunst moet zijn wordt onder handen genomen door Catherine Servel. Op haar foto’s staan trotse vrouwen wiens lichamen veel realistischer zijn dan in de mainstream modefotografie. 

adorned_straat.jpg
Bron: Arielle Bob Willis
Arielle Bob Willis - Brooklyn 01 (2017)
adorned_straat.jpg

Vitiligo en vlinders

De symbolische portretfoto’s van Justin Dingwall tonen de kracht van anders zijn. Hij fotografeert onder andere modellen met vitiligo (pigmentafwijkingen) en albinisme. Op de foto ‘Mob U’ is een albino man te zien die bedekt is met vlinders in alle soorten, maten en kleuren, ieder met een unieke vleugeltekening. De foto laat zien dat schoonheid juist in diversiteit zit. Een krachtig statement dat diepgeworteld zit in de gehele tentoonstelling. Daarnaast symboliseren de vlinders transformatie en herrijzenis, wat lijkt te zeggen dat er een ander tijdperk aankomt met andere normen, waarden en idealen. Rondlopend bij ‘Adorned’ lijken we op de goede weg te zijn. 

adorned_tulband.jpg
Bron: The Sartists
The Sartists - Untitled uit de serie Our Tribe (2018)
adorned_tulband.jpg

Deel dit artikel