Kunstenaar Adrián Villar Rojas heeft de Oude Kerk in Amsterdam radicaal getransformeerd. Wie de kerk binnenloopt waant zich in een filmisch decor met metershoge muren van zandzakken die de kerk lijken te beschermen. Maar waartegen? ‘Poems for Earthlings’ is te zien tot en met 26 april!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.   

rojas_orgel.jpg
Bron: Baumann fotografie
Adrián Villar Rojas - Poems for Earthlings (2019)
rojas_orgel.jpg

Filmisch

Het is aardedonker in de Oude Kerk. Het enige licht komt van kaarsen. Kilte trekt je botten in. Je hoort je eigen voetstappen op de stenen vloer. Windvlagen suizen door de ruimte en balken kraken onheilspellend. Alles lijkt suspense op te roepen. Alsof je een film van David Lynch bent ingelopen. De grootschalige kunstinstallatie van Adrián Villar Rojas is hoe dan ook een beleving. Het laat je de kerk op een geheel nieuwe manier beleven en zet al je zintuigen op scherp. 

zandzakken.jpg
Bron: Baumann fotografie
Adrián Villar Rojas - Poems for Earthlings (2019)
zandzakken.jpg

Erfgoed

Met ‘Poems for Earthlings’ stelt Villar Rojas vragen over cultureel erfgoed en de betekenis van bewaren. Wat willen we behouden voor toekomstige generaties? Waarom willen we dat eigenlijk? En hoe gaan we dat doen?

Zijn installatie met zandzakken verwijst naar de Tweede Wereldoorlog; kerken werden toen op deze manier beschermd. Hoe beschermen we ons erfgoed vandaag de dag? Directeur en curator Jacqueline Grandjean: 'Adrián Villar Rojas verkent de context van de Oude Kerk door verbanden te leggen tussen de bescherming van erfgoed en het behoud van natuur. Zo creëert hij nieuwe inzichten voor ons, mensen.'

rojas_close.jpg
Bron: Baumann fotografie
Adrián Villar Rojas - Poems for Earthlings (2019)
rojas_close.jpg

Adrián Villar Rojas

De in Argentinië geboren Adrián Villar Rojas (1980) woont en werkt nomadisch. Hij maakt zich een plek helemaal eigen door uitgebreid research te doen naar de sociale, culturele, geografische en institutionele context. Zijn werk komt dus altijd voort uit de locatie. 

Ook in Amsterdam heeft hij zich volledig verdiept in de geschiedenis van de stad en de Oude Kerk. De site-specific installaties van Villar Rojas zijn altijd tijdelijk en vergankelijk. Hiermee stelt hij ook op breder niveau de vraag: wat willen we bewaren? 

Deel dit artikel