Het is een van de highlights van het Mauritshuis en volgens Proust zelfs 'het mooiste schilderij ter wereld': Vermeers 'Gezicht op Delft'. Je kunt dit beroemde stadsgezicht nu op een heel bijzondere manier ervaren. helemaal alleen. Te zien tot en met 3 januari. 

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

30 Seconden

We kijken gemiddeld dertig seconden naar een kunstwerk. Dat is niet lang. Zeker niet als het om zo'n gedetailleerd schilderij als 'Gezicht op Delft' van Johannes Vermeer (1632-1675) gaat. Het werk straalt een grote rust uit en toch is er ontzettend veel te zien. De typisch Hollandse wolken, weerspiegeld in het water, het zonlicht op de rode daken, terwijl een ander deel van de stad alweer in de schaduw ligt van naderende regenwolken, de scène bij de trekschuit vooraan. En alles zo realistisch geschilderd. Het is alsof je zo onder de stadspoort door Delft in kunt lopen. 

alleen-met-vermeer---afbeelding.jpg
Johannes Vermeer - Gezicht op Delft, ca. 1660-1661
alleen-met-vermeer---afbeelding.jpg

Lichtgevende lucht

Vermeer, die zelf zijn leven lang in Delft woonde en werkte, werd bij 'Gezicht op Delft' vooral geprezen om zijn magnifieke kleurgebruik en de manier waarop hij de lucht licht laat geven. Het Mauritshuis heeft hierop ingespeeld door het werk perfect uit te lichten in een verder donkere zaal. Gedurende het bezoek wisselen de spots van sterkte, waardoor het schilderij tot leven lijkt te komen. 

alleen-met-vermeer---schuin.jpg
Bron: Mauritshuis
Alleen met Vermeer
alleen-met-vermeer---schuin.jpg

Onderzoek

Met speciale brillen heeft het Mauritshuis in samenwerking met neurowetenschapper Dick Swaab onderzoek gedaan naar het kijkgedrag van mensen bij 'Gezicht op Delft'. Waar kijkt men het eerst naar? Hoe lang? Waar wordt de blik heen getrokken? Waar wordt niet naar gekeken? In onderstaand filmpje worden de resultaten uitelegd.

Deel dit artikel