Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door bovennatuurlijke verschijnselen. Ook anno 2020 zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Museum Catharijneconvent in Utrecht toont kunst die gaat over alles tussen hemel en aarde. Met o.a. werk van Rembrandt, Jan Sluyters en Marina Abramovic. Te zien tot en met 23 augustus!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 31 juli 2020 om 22:00 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Kunst en wonderen

Er bestaan heel wat wonderlijke verhalen: Maria-verschijningen, spookverhalen, buitenaardse krachten, enzovoorts. Ze worden verteld in kerken of bij kampvuren, er zijn boeken over geschreven en we smullen ervan in de bioscoop. Of je er nu in gelooft of niet, onze cultuur zit vol met dit soort verhalen. Ook in de kunst zijn wonderen een populair onderwerp. Voor zaken die niet te verklaren zijn, is namelijk verbeeldingskracht nodig. En dat is precies waar kunstenaars geen tekort aan hebben. Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door dat wat we niet kunnen verklaren. De tentoonstelling 'Allemaal wonderen' in Museum Catharijneconvent heeft werken bijeengebracht die gaan over wonderen in de breedste zin van het woord. Er komen niet alleen religieuze wonderen aan bod, maar er is bijvoorbeeld ook werk van Rineke Dijkstra te zien over het wonder van geboorte. 

allemaal-wonderen---sluyters.jpg
Bron: Drents Museum
Jan Sluijters, Elisa wekt zoon der Sunamitische vrouw tot leven
allemaal-wonderen---sluyters.jpg

Onderzoek

Geloven wij nuchtere Hollanders eigenlijk nog in wonderen vandaag de dag? Je zou denken van niet, maar het Catharijneconvent deed grootschalig onderzoek naar het geloof in wonderen in Nederland... en wat blijkt? De meerderheid van de bevolking staat niet sceptisch tegenover wonderen! Natuurlijk gelooft niet iedereen even sterk in het miraculeuze, maar helemaal koelbloedig zijn we dus niet. Des te meer reden was er voor het Catharijneconvent om een tentoonstelling te verbinden aan dit opzienbarende onderzoek. 

allemaal-wonderen---abramovic.jpg
Bron: LIMA, Amsterdam
Marina Abramović, The Kitchen I Levitation of Saint Theresa
allemaal-wonderen---abramovic.jpg

 

Het leven in wonderen

Opvallend bij verhalen over wonderen, is dat het wonder zich bijna altijd voltrekt tijdens heftige periodes in het leven van een mens: bij verlies, ziekte, gevaar, geboorte en sterven. De tentoonstelling neemt de bezoeker daarom mee langs de kantelpunten van het menselijk bestaan en de wonderen die daarbij horen. Naast kunst zijn er ook ooggetuigenverslagen van mensen die wonderen hebben meegemaakt en delen wetenschappers hun visie op het fenomeen. In alle opzichten een wonderbaarlijke voorstelling, die u niet mag missen! 

Deel dit artikel