Het hyperrealistische reuzenechtpaar 'Couple under an umbrella' (2013) van de Australische beeldhouwer Ron Mueck is een hoogtepunt uit de vaste collectie van Museum Voorlinden.

Een belangrijk thema in het werk van de alom bejubelde Australische kunstenaar Ron Mueck is de naakte, eenzame mens op de meest ingrijpende momenten in een mensenleven: geboorte en sterven. Mueck speelt met de schaal en maakt zijn beelden juist kwetsbaar klein of reusachtig groot. In 2001 was het bijna vijf meter hoge beeld van een hurkende jongen het meest gefotografeerde beeld van de Biënnale van Venetië.

Muppetshow

Mueck is kind van Duitse ouders die speelgoedmakers waren. Hij werkte tijdens zijn zijn carrière als poppenmaker onder meer bij Jim Henson van de Muppetshow. Zijn werkwijze begint met een aantal modelstudies naar levende modellen en personages (vaak vrienden en familieleden). Daarna maakt hij het beeld van klei, levensecht tot in de kleinste rimpels van de huid. Vervolgens wordt daar een mal van gemaakt die van binnen met pigment wordt bestreken en daarna gevuld met siliconen en fiberglas. Daarna volgen maandenlange werkzaamheden waarin de huid op kleur gebracht wordt en de haren één voor één worden ingeplant.

Confrontatie

Mueck wordt beschouwd als een van de belangrijkste beeldhouwers van dit moment. De kracht van het werk is dat je door de manipulatie van de schaal en het hyperrealisme als kijker wordt geconfronteerd met je eigen nietigheid. Fans prijzen zijn werk hierom en vanwege het vakmanschap. Toch hoor je hier en daar ook een kritisch geluid: dat het te makkelijk effectbejag en te weinig kunst zou zijn. Zelf zegt hij over zijn werk:

“If they succeed as fun things to have in the room, I’m happy. At the same time I wouldn’t be satisfied if they didn’t have some kind of presence that made you think they’re more than just objects.”

Couple under an umbrella (2013) van Ron Mueck is altijd te zien in de vaste collectie van Museum Voorlinden in Wassenaar.

Deze video is gemaakt door Freelance Funke in opdracht van AVROTROS.

Deel dit artikel