Rondom de presidentsverkiezingen in Amerika toont Kunsthal KAdE in Amersfoort werk van dertig hedendaagse Amerikaanse kunstenaars. Zij belichten actuele thema’s als identiteit, stedelijke leefcultuur, klimaatproblematiek en natuurlijk Donald Trump. Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt welke plaats die kunstwerken innemen in het maatschappelijk debat van het Amerika van vandaag. 'This is America/ Art USA today' is te zien tot en met 3 januari 2021!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze aflevering van Nu te Zien! vrijdag 23 oktober 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Robbert Roos, directeur van Kunsthal KAdE, maakte in 2019 een roadtrip door de VS. Daar ontmoette hij allerlei kunstenaars en galeriehouders en kwam erachter hoe politiek geëngageerd de kunst in Amerika is. Dat is ook niet zo vreemd in een totaal gepolariseerd land waar Republikeinen en Democraten recht tegenover elkaar staan, de verschillen tussen arm en rijk steeds groter worden en racisme nog lang niet uitgeroeid is. Kunstenaars voelen zich gedwongen om een standpunt in te nemen en doet dat ook volop. 'This is America/ART USA today' laat een deel van deze activistische kunst zien. 

Deel dit artikel