Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks stort zich op het werk van de chroniqueur van Zweden rond 1900: Anders Zorn. In het Kunstmuseum in Den Haag zijn zijn idyllische, impressionistische voorstellingen te zien. Vrouwelijk naakt, de Zweedse natuur en portretten waren zijn specialiteit. Anders Zorn, De Zweedse Idylle is te zien tot en met 31 januari!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze aflevering van Nu te Zien! vrijdag 27 november 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Nostalgie

Midzomerfeesten, Zweedse bossen en naakt poedelende mensen in meertjes. Anders Zorn brengt je met zijn schilderijen naar een zorgeloos Zweden van ruim een eeuw geleden. Alsof je even op vakantie bent. Zorn reisde zelf heel wat af voor zijn werk, maar zijn schilderijen tjokvol liefde voor de Zweedse cultuur verraden moeiteloos dat er geen enkel land kon tippen aan zijn geboortegrond. Ook nu nog is Zorn razend populair in Zweden, mede dankzij de nostalgische gevoelens die zijn werkt oproept. In Nederland worden we toch ook nog altijd week van een Oud-Hollands landschap met een boerderijtje en een koe. 

Wegdromen

Zorn toont het 'echte' en 'simpele' leven op het Zweedse platteland. Hij maakt niets mooier dan het is en juist daar zit de schoonheid in. Hij legt de volksaard vast door dat wat hij om zich heen ziet zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Hij schildert boeren op het land, vrouwen die voor het eten zorgen en feestelijk dansen in klederdracht. 'Zweedse idylle' is een tentoonstelling om bij weg te dromen, om even op een andere plek te zijn, in een andere tijd zelfs. 

Deel dit artikel