De mens beschouwt zichzelf in de meeste gevallen als superieur ten opzichte van dieren. In Garage Rotterdam doen dertien kunstenaars een poging om de rollen om te draaien. De tentoonstelling ‘Animalia’ toont hedendaagse kunst vanuit het dierlijk perspectief. Te zien tot en met 19 april!
In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.
Zwemmen met een krokodil
Sommige dieren zijn zeer geschikt om mee samen te leven. Katten en honden, bijvoorbeeld, worden al eeuwenlang door mensen gehouden. Andere dieren zijn minder knuffelbaar. Toch zijn er mensen die wilde dieren houden alsof het schoothondjes zijn. Kunstenaar Jessica Segall (1987) onderzocht dit fenomeen in een aantal Amerikaanse staten waar de regels over huisdieren coulanter zijn dan op de meeste plekken.
Dit onderzoek resulteerde in de videoinstallatie (Un)common Intimacy waarin te zien is hoe de kunstenaar met zowel een tijger als een krokodil zwemt. Doordat de beelden in slow-motion worden afgespeeld, krijgen de ontmoetingen iets intiems en liefdevols, terwijl het niet zonder gevaar is. Segall bevraagt hiermee de relatie tussen mensen en dieren, wild dan wel gedomesticeerd.
Ook Juul Kraijer (1970) brengt de mens in contact met dieren die normaliter gemeden worden. Haar fotoreeks toont vrouwen die als drager fungeren voor slangen, schorpioenen en andere insecten. De mens is als het ware de sokkel voor het dier. Kraijer verandert op deze manier de hiërarchie; het dier is de protagonist en heeft controle over de mens, die ondergeschikt is.
Vogels als maker
Een ander perspectief op dieren biedt het werk van Semâ Bekirovic (1977). Zij maakt niet alleen kunst óver dieren, maar ze laat het natuurlijke gedrag van dieren ook van invloed zijn op het kunstwerk. De film The others laat bijvoorbeeld een prachtig uitgestalde picknick zien die langzaam opgegeten wordt door vogels. De vogels worden op die manier medemakers; ze zijn onderwerp en kunstenaar tegelijk. Ze maken het werk als het ware af.
Speciaal voor ‘Animalia’ creëerde Bekirovic het grote werk For the birds, waarvoor ze het dakraam van Garage Rotterdam volledig in plantenvet en vogelzaad bedekte. Ook hierbij zou de veranderlijkheid van het werk in handen zijn van vogels, ware het niet dat de gemeente Rotterdam er een stokje voor heeft gestoken. For the birds was namelijk in strijd met de wet die het voeren van vogels verbiedt. Een mooi voorbeeld van hoe onze relatie met dieren bepaald wordt door mensen.
Naast deze werken is er nog veel meer te zien bij 'Animalia': foto's, sculpturen, collages, video's, etc. Elk werk spoort de bezoeker aan om na te denken over de verhouding tussen mens en dier.
Garage Rotterdam
Garage Rotterdam is een tot expositieruimte omgebouwde garage in het centrum van Rotterdam waar jaarlijks vier thematische tentoonstellingen gecureerd worden rond maatschappelijke vraagstukken. Zowel lokale als internationale kunstenaars krijgen in het kleine museum een podium.