De band tussen mens en dier bestaat al eeuwenlang. Ze zijn onze vriend, onze vijand, ons voedsel, ze helpen ons bij werk, sport en vrije tijd. En bovenal bewonderen we ze. Niet vreemd natuurlijk dat dieren een grote inspiratiebron vormen voor kunstenaars. 

 

Melchior-d'Hondecoeter,-Vogels-in-een-park,-1686.jpg
Melchior d'Hondecoeter, Vogels in een park, 1686
Melchior-d'Hondecoeter,-Vogels-in-een-park,-1686.jpg

De vogels van D'Hondecoeter

De schilderijen van Melchior d'Hondecoeter (1636-1695) zijn een feest voor vogelliefhebbers. Vogels van allerhande pluimage vullen zijn doeken, waarbij D'Hondecoeter altijd koos voor de vogels met het mooiste vederdek.  

dieren---puttertje.jpg
Carel Fabritius, Het puttertje, 1654
dieren---puttertje.jpg

Het puttertje van Fabritius

Het is een kleine werkje van een gewoon vogeltje, de distelvink, en toch is dit schilderij van Carel Fabritius (1622-1654) wereldberoemd. Hoe komt dat? In het Geheim van de Meester werd het onderzocht. Kijk hier de aflevering terug. 

george-stubbs,-Whistlejacket-met-de-stalmeester-Mr-Cobb,-de-Godolphin-Hunter-en-de-Godolphin-Colt.jpg
George Stubbs, Whistlejacket met de stalmeester Mr Cobb, de Godolphin Hunter en de Godolphin Colt, ca. 1762
george-stubbs,-Whistlejacket-met-de-stalmeester-Mr-Cobb,-de-Godolphin-Hunter-en-de-Godolphin-Colt.jpg

De paarden van Stubbs

George Stubbs (1724-1806) specialiseerde zich in het schilderen van paarden door uitvoerig anatomisch onderzoek te doen op de dieren. Het resultaat is verbluffend, het is levensecht. Door de effen achtergrond krijgen de paarden nog meer focus. 

Picasso,-Bull's-head,-1942,-moma.jpg
Pablo Picasso, Bull's head, 1942
Picasso,-Bull's-head,-1942,-moma.jpg

De stier van Picasso

Wie kent dit kunstwerk niet? De beroemde stierenkop van Picasso, bestaande uit slechts een fietszadel en -stuur, die hij op straat had gevonden. 

rob-driessen-mankesuil.jpg
Bron: Museum MORE
Jan Mankes, Grote uil op scherm, 1913
rob-driessen-mankesuil.jpg

De uil van Mankes

Jan Mankes (1889-1920) schilderde alleen de dingen die hij in en om zijn huis zag. Daar hoorden dieren natuurlijk bij. Hij schilderde muizen, geiten, kippen, etc. Deze uil is een uitzondering en werd hem speciaal vanuit Den Haag toegestuurd. 

dieren---frida--aapjes.jpg
Frida Kahlo, Self-portrait with monkeys 1943
dieren---frida--aapjes.jpg

De aapjes van Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907-1954) had een scala aan huisdieren, waaronder apen. Deze zijn dikwijls terug te vinden op haar zelfpotretten. Niet alleen als haar huisdieren, maar ook als symbool voor de kinderen die ze niet kon krijgen. Dit jaar staan er maar liefst 2 grote tentoonstellingen over Frida Kahlo op de planning! In het Drents Museum en het Cobra Museum. 

bourgeois_bijzee.jpg
Louis Bourgeois, Maman
bourgeois_bijzee.jpg

De spinnen van Louise Bourgeois

Veel mensen zijn er doodsbang voor, maar Louise Bourgeois (1911-2010) ziet alleen de positieve eigenschappen van spinnen: slim, geduldig en netjes. Haar metershoge achtpotige sculpturen maakte zij als ode aan haar moeder, die dezelfde eigenschappen bezat. 

wegman---casual.jpg
William Wegman, Casual, 2018
wegman---casual.jpg

De honden van William Wegman

William Wegman (1943) fotografeert zijn eigen Weimaraners, veelal in kleding, waardoor de honden meteen iets menselijks krijgen. Ze lijken op ons. Het resultaat is even grappig als ontroerend. 

dieren---pivi.jpg
Paola Pivi, Polar Bears
dieren---pivi.jpg

De ijsberen van Paola Pivi

De ijsberen van Paola Pivi hebben hun dikke wintervacht verruild voor een luchtig verenpak in felle kleuren. Het lijkt of ze zich aanpassen aan de opwarming van de aarde. Deze vrolijke bedoening stemt daardoor toch een beetje treurig. 

We Are Animals in Kunsthal Rotterdam

Als mensen zijn we gek op dieren, maar toch gaan we er niet altijd goed mee om. In Kunsthal Rotterdam bevragen 30 kunstwerken de relatie tussen mens en dier. Ook de ijsberen van Paola Pivi zijn er te zien, evenals werk van Maurizio Cattelan, Paul McCarthy, Daniel Firman en Candida Höfer. Voor Nu te Zien bezocht Margriet Schavemaker deze aaibare tentoonstelling. Kijk hier de aflevering terug. 

NB: Wegens de coronamaatregelen zijn de musea momenteel gesloten. De tentoonstelling 'We Are Animals' is te zien zodra de musea weer open mogen.  

Deel dit artikel