Museum Kranenburgh is dit najaar helemaal bevangen door het thema lucht. Naast een grote tentoonstelling over dit onzichtbare fenomeen, toont het museum ook 'luchtige' landschappen van schilders van de Bergense School. Want wat is er inspirerender dan de frisse zeelucht van Bergen? Te zien tot en met 29 november! 

Leo Gestel

Donkere wolken jagen over het laagland. De zon schijnt er in felle stralen nog net doorheen. De belofte van een herfststorm. Het expressionistische schilderij Herfst van Leo Gestel (1881-1941) is één van de hoogtepunten van de tentoonstelling 'De luchten van de Bergense School'. Het eert de natuur en de elementen, die soms zo overdonderend kunnen zijn. Gestel kwam jarenlang elke zomer naar Bergen om zich onder te dompelen in de rust en schoonheid van de Noord-Hollandse kustplaats. In 1921 vestigde hij zich er definitief. 

bergense-luchten---schemering-close.jpg
Bron: Collectie Museum Kranenburgh // Foto: Michel Claus
Arnout Colnot, Schemering, z.j.
bergense-luchten---schemering-close.jpg

Weg uit de stad

De Bergense School is, naast de Larense School, de bekendste kunstenaarskolonie van Nederland. Kunstenaars trokken begin 1900 weg uit de stad om in de natuur te gaan werken. Het landschap werd hun grootste inspiratiebron. Agerend tegen het impressionisme, maakten de schilders van de Bergense School expressionistisch en kubistisch werk. Het gevoel dat de natuur en het buiten zijn in hen opriep, vertaalden ze naar het doek. Kunstenaars als Edgar Fernhout gingen later nog een stapje verder. Net als Gestel schilderde Fernhout de herfstlucht, maar zonder bijschrift is dit abstracte werk niet als zodanig meer te herkennen. 

bergense-luchten---fernhout.jpg
Bron: collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Edgar Fernhout, Herfst, 1965
bergense-luchten---fernhout.jpg

Onzichtbare lucht

De Bergense lucht heeft veel moois opgeleverd. Maar behalve een mooi vergezicht, wat is lucht eigenlijk nog meer? Museum Kranenburgh toont in de tentoonstelling 'LUCHT' werken die juist het onzichtbare aspect van lucht onderzoeken. Met werk van o.a. Yoko Ono, Ai Weiwei en Marina Abramovic & Ulay

Deel dit artikel