'I get by with a little help from my friends'. Deze kunstenaars deelden lief en leed met hun kunstenaarsvrienden en lieten zich door elkaar inspireren. 

Picasso en Giacometti

Pablo Picasso en Alberto Giacometti verschilden twintig jaar met elkaar. Toch raakten ze bevriend en kwamen dikwijls bij elkaar in het atelier om elkaars werk te bekijken en over kunst te praten.

Momenteel is er in Museum Voorlinden een tentoonstelling waarin hun werk met elkaar wordt vergeleken. Voor Nu te Zien! bezocht Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, 'Picasso-Giacometti' om meer te weten te komen over hun vriendschap en hoe deze twee iconen elkaar inspireerden. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Picasso-Giacometti terug

avrienden1---warhol-basquiat.jpg
Warhol en Basquiat
avrienden1---warhol-basquiat.jpg

Warhol en Basquiat

Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat werden in de jaren tachtig regelmatig samen gespot in New York. Ze hadden een bijzondere band, maar trokken zich ook aan elkaar op. Warhol gaf Basquiat status en andersom inspireerde de jonge kunstenaar Warhol met zijn frisse ideeën. 

avrienden1---gogh-gauguin.jpg
Van Gogh en Paul Gauguin
avrienden1---gogh-gauguin.jpg

Van Gogh en Gauguin

De vriendschap tussen Vincent van Gogh en Paul Gauguin werd wereldberoemd door de briefwisseling tussen de kunstenaars. Hierdoor weten we veel over hun levens en waar die elkaar kruisten. Het was Gauguin die Vincent in Arles uitnodigde, waar Vincent misschien wel zijn mooiste werken schilderde. Helaas eindigde de vriendschap in ruzie. 

avrienden1---freud-bacon.jpg
Freud en Bacon
avrienden1---freud-bacon.jpg

Freud en Bacon

Lucian Freud en Francis Bacon ontmoetten elkaar in de jaren veertig en waren sindsdien onafscheidelijk. Beide schilderden figuratief en waren gefascineerd door mensen. Ze hebben meerdere portretten van elkaar gemaakt, ieder in hun eigen stijl. Er gingen ook geruchten dat de twee een relatie met elkaar zouden hebben.

avrienden1---dali-duchamp.jpg
Duchamp en Dalí
avrienden1---dali-duchamp.jpg

Dalí en Duchamp

De bekendste surrealist en de bekendste dadaïst. Ze verschilde over veel dingen van mening, bijvoorbeeld over het kunstenaar zijn. Dalí maakte daar een spektakel van, terwijl Duchamp zich liever op de achtergrond hield. Toch waren ze vrienden. Naast kunst deelden ze een grote liefde voor schaken. 

avrienden1---kusama-judd.jpg
Kusame en Judd
avrienden1---kusama-judd.jpg

Kusama en Judd

Donald Judd recenseerde de eerste solotentoonstelling van Yayoi Kusama in New York. Hij was enthousiast en kocht een van haar werken. Deze gebeurtenis leidde tot een decennialange vriendschap, waarin ze ook nog eens tien jaar buren waren. 

Deel dit artikel