Het is waarschijnlijk één van de bekendste terrassen ter wereld. Het terras op Place du Forum in Arles dat Vincent van Gogh in 1888 vereeuwigde op het doek. Het is het eerste werk waarop hij zijn iconische sterrenhemel schilderde. 

Schilderen bij nacht

Het is een warme nazomernacht in het Franse stadje Arles. Vrienden zitten met elkaar op het terras. Ze praten, lachen en drinken rode wijn of pernod. Van een afstandje schildert Vincent van Gogh dit tafereel. Hij probeert de sfeer en de kleuren van de avond te vangen. 'Het is een nachtschilderij geworden zonder zwart maar met blauw en paars en groen en felle groene tinten en citroengeel', schrijft hij naar zijn zus Wilhelmina. 

cafeterras---heel.jpg
Vincent van Gogh, Caféterras bij nacht, 1888
cafeterras---heel.jpg

Sterrenconstellatie

Van Gogh heeft heel goed gekeken naar zijn onderwerp. Het café, dat nu de naam Café Van Gogh draagt, is nog altijd feilloos te herkennen. Zelfs de stand van de sterren heeft hij heel secuur geschilderd. Sterrenkundig onderzoek wijst uit de sterren die nacht precies zo stonden, zoals Van Gogh ze schilderde. Hetzelfde geldt trouwens voor de sterrenhemel van De Sterrennacht. 

cafeterras---reallife.jpg
Café Van Gogh in Arles
cafeterras---reallife.jpg

De jaren in Arles

In februari 1888 trok Van Gogh van Parijs naar Arles voor een rustigere omgeving. Het bleek een inspirerende plek, hij maakte er zijn meest opzienbarende schilderijen in moordend tempo, waaronder de serie Zonnebloemen

Kröller-Müller

Caféterras bij nacht is onderdeel van de collectie van het Kröller-Müller Museum in Park De Hoge Veluwe. Het werk hangt vrijwel altijd op zaal, samen met andere beroemde werken van Van Gogh. Zodra de musea weer open zijn, kunt u het van dichtbij bewonderen! 

Deel dit artikel