Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in het Cobra Museum in Amstelveen de foto’s van de vooruitstrevende kunstenaar Claude Cahun (1894-1954). Zowel in haar werk als in haar leven was ze activistisch: zo veranderde ze haar naam van Lucy Renée Mathilde Schwob in het genderneutrale Claude Cahun en gebruikte ze kunst als verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ze werd zelfs ter dood veroordeeld voor haar moedige verzetsdaden - maar de bevrijding kwam net op tijd en die straf werd nooit uitgevoerd. Haar boeiende levensverhaal - met een geliefde die haar stiefzuster werd - is t/m 9 mei te zien in de tentoonstelling Onder de huid - Claude Cahun. 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze aflevering van Nu te Zien! vrijdag 25 december 2020 om 22.10 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

NB: Wegens corona-maatregelen is het Cobra-museum dicht tot en met 19 januari. Vanaf 20 januari is de tentoonstelling Onder de Huid - Claude Cahun weer te bezoeken. 

Gender is a construct

Wie denkt dat genderneutraal en non-binair hedendaagse trends zijn, die heeft het mis. Een eeuw geleden was kunstenaar Claude Cahun (1894 – 1954) al een 'neuter', zoals ze dat zelf noemde. Ze bond zich aan geen van beiden genders, maar bewoog zich tussen man, vrouw en alles daartussen. Anno 2020 is de gender-discussie in volle gang en wint de gender-is-a-construct-gedachte aan terrein. Met dank aan voorvechters als Cahun! 

Bowie

In 2007 was niemand minder dan David Bowie curator van een grote tentoonstelling over Cahuns werk. Bowie, zelf ook wars van genderregels, was groot fan van de Franse kunstenaar. Hij zei over haar: 'You could call her transgressive or you could call her a cross dressing Man Ray with surrealist tendencies. I find this work really quite mad, in the nicest way. Outside of France and now the UK she has not had the kind of recognition that, as a founding follower, friend and worker of the original surrealist movement, she surely deserves.'

Groot formaat

Cahuns werk bestaat uit literatuur, fotografie en theater. Haar surrealistische foto's zijn in het Cobra Museum op opvallend groot formaat te zien. Niet de originele foto's zijn tentoongesteld, maar moderne afdrukken. Het werk komt op die manier dichter bij de bezoeker, waardoor het overrompeld en ontroerd.

Deel dit artikel