In Museum de Fundatie in Zwolle is het werk te zien van vier schilders uit Leipzig. In het kielzog van de figuratieve schilder Neo Rauch is Leipzig een belangrijke kraamkamer voor schildertalent. Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade geven ieder op hun eigen manier een gezicht aan die nieuwe generatie schilders uit Leipzig. Te zien tot en met 23 augustus.

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 5 juni om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

crux_kobe1.jpg
Robert Seidel - Florence (2019)
crux_kobe1.jpg

Neue Leipziger Schule

Leipzig, stad van de muziek en de boeken, maar ook een belangrijke plek voor de kunst. Denk aan Max Beckmann, Werner Tübke, Wolfgang Mattheuer en Bernhard Heisig. Na de val van de muur brak Neo Rauch door en zette Leipzig daarmee officieel op de kaart van de internationale kunstwereld.

In Museum de Fundatie wordt nu de nieuwste generatie Leipzigers tentoongesteld. De vier kunstenaars, Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade, studeerden allen op de beroemde Hochschule für Grafik und Buchkunst en behoren tot de Neue Leipziger Schule. 

crux_kobe3.jpg
Martin Kobe - Untitled (2015)
crux_kobe3.jpg

Architectuur

Wat opvalt bij Crux is de liefde voor architectuur. De vier kunstenaars laten zich in meer of mindere maten inspireren door stedelijke bouwkunst. Zo schildert Martin Kobe (1973) flarden van fictieve gebouwen, waarbij functionaliteit ondergeschikt is aan futuristische esthetiek. Door de verschillende verdwijnpunten en combinaties van strakke lijnen en vage contouren, lijken zijn schilderijen op steden uit een koortsdroom. 

Overwoekerd

In het werk van Mirjam Völker (1977) zien we ook gebouwen, maar overheerst de natuur. Overwoekerde boomhutten en wortels die daar overdwars doorheen groeien laten een verstoorde verhouding tussen natuur en beschaving zien. Of is het juist een verzoening? In elk geval is de mens zelf ver te zoeken bij de Leipziger schilders. Kijken we naar een futuristische dystopie van wat we hebben achtergelaten? Of zien we hoe de mens ook maar een onderdeel is van de natuur? Dit zijn vragen die opborrelen bij een bezoek aan CRUX door de technisch hoogstaande schilderijen. Want schilderen dat kunnen ze, die Leipzigers.
 

Deel dit artikel