Wie kent hem niet? Culticoon Bob Ross. Dankzij zijn immens populaire tv-programma 'The Joy of Painting', waarin hij op bijna hypnotiserende wijze in mum van tijd een landschap tevoorschijn toverde, werd Bob Ross wereldberoemd. Museum MORE brengt een vrolijke ode aan de landschappschilder en heeft daarmee meteen een primeur te pakken, want 'Happy Painting' is de eerste solotentoonstelling van Bob Ross ooit! 

You can do it! 

Het is geen hoogwaardige kunst, de landschappen van Bob Ross (1942-1995), maar artistieke briljantie was ook nooit zijn doel. Hij wilde schilderen juist laagdrempelig maken en laten zien dat iedereen het kon. Met bemoedigende woorden en mildheid jegens fouten ('There are no mistakes, just happy accidents') was hij niet alleen schildercoach, maar eigenlijk ook stiekem een lifecoach. Wie hoort er nou niet graag dat alles altijd goedkomt? Zijn hypnotiserende stem en onuitputtelijke vertrouwen in ieders kunnen, geeft 'The Joy of Painting' een bijna therapeutische waarde. 

The King of Chill

Hoewel in 1994 de laatste aflevering van 'The Joy of Painting' op tv was, is Bob Ross nog steeds razend populair. Op Youtube heeft hij miljoenen views. Hij wordt door jonge generaties ook wel 'The King of Chill' genoemd. Of er ook daadwerkelijk geschilderd wordt door de jongeren, is de vraag, maar voor mindfulness, in slaap vallen, een jointje roken of gewoon lekker chillen blijkt Bob Ross uitermate geschikt. De oude opnames werden ook weer uit de kast getrokken tijdens de corona-crisis. Tijdens de lockdown hadden mensen ineens zeeën van tijd en hoe die beter in te vullen dan met een bemoedigende cursus schilderen? 

Museum MORE

In Museum MORE zijn een aantal van Bob Ross' onmiskenbare olieverflandschappen te bewonderen. Van kabbelende beekjes tot rustgevende bossen en mystieke bergen. De werken zijn in het bezit van The Smithsonian National Museum of American History in Washington D.C. Het museum heeft zijn werk verworven voor behoud van populair cultureel erfgoed. 

Deel dit artikel