Bomen hebben we nodig. Ze geven ons zuurstof en maken ons uitzicht mooier. Maar ze staan ook niet verkeerd op het doek! Al eeuwenlang laten Nederlandse kunstenaars zich inspireren door bomen.  

Jacob van Ruisdael

De Haarlemse landschapsschilder Jacob van Ruisdael werd geëerd om zijn bladslag. Wie namelijk weleens geprobeerd heeft een boom op het doek te zetten, weet hoe moeilijk bladeren zijn om te schilderen. Ruisdael maakte er een hele studie van om zijn bomen zo realistisch mogelijk te krijgen.

Meindert Hobbema

Het werk van Meindert Hobbema toont veel overeenkomsten met dat van Ruisdael. En dat is ook niet zo vreemd, want Hobbema was bij hem in de leer. In 1689 schilderde hij Het laantje van Middelharnis dat nu in The National Gallery in Londen hangt. De dramatiek spat ervan af! 

 Vincent van Gogh

'Tegenover de natuur hou ik het vol', schreef Vincent van Gogh vanuit Frankrijk naar zijn broer Theo. Van Gogh is bij uitstek een buitenschilder. Hij trok veel met zijn schilderspullen naar buiten om de omgeving te schilderen. En daar horen bomen natuurlijk ook bij!