Het Van Gogh Museum zet een spotlight op Gustav Klimt, de ster van de Weense kunstscene. Vooral zijn gebruik van bladgoud in zijn schilderijen springt in het oog. 

golden-boy---fries.jpg
Bron: Belvedere, Wenen, langdurig bruikleen in de Secession
Gustav Klimt, Beethovenfries (detail), 1901-02
golden-boy---fries.jpg

Beethoven

Begin 1900 maakt Klimt een eerbetoon aan componist Beethoven, waarbij hij voor het eerst bladgoud gebruikt. Een 34 meter lange wandschildering waarin de ellende én de redding van de wereld zijn afgebeeld. In het Van Gogh Museum is een replica te zien. Het origineel hangt in Wenen.

golden-boy---ridder.jpg
Bron: Aichi Prefectural Museum of Art
Gustav Klimt, Het leven is een strijd (De gouden ridder)
golden-boy---ridder.jpg

Gouden mozaïek

Voor zijn gouden periode liet Klimt zich inspireren door de gouden Byzantijnse mozaïeken in Ravenna. Die mozaïek-structuur zie je goed terug in dit werk van deze middeleeuwse ridder. Het goud steekt ook nog eens extra af tegen het gitzwarte paard. 

golden-boy---judith.jpg
Bron: Belvedere, Wenen
Gustav Klimt, Judith, 1901
golden-boy---judith.jpg

Judith 

Deze vrouw wordt omringd door goud. Het is het Bijbel-figuur Judith, die listig haar schoonheid inzet om de onderdrukker van haar volk te kunnen vermoorden. Rechtsonder zie je hoe ze zijn afgehakte hoofd vastheeft. Klimt schildert haar als moderne, sensuele vrouw die vol in haar kracht staat. 

golden-boy---header.jpg
Bron: Wikipedia Commons
Gustav Klimt, Portret van Adèle Bloch-Bauer I, 1904-1907
golden-boy---header.jpg

Lady in gold

In dit portret van Adele Bloch-Bauer is Klimt helemaal los gegaan met zijn goud. De bijnaam van dit werk is niet voor niets 'The Lady in gold'. Ook hier zijn weer de invloeden van de Byzantijnse mozaïeken terug te vinden. Evenals Egyptische ogen en zwierige art nouveau-krullen.

gustav-klimt---marc.jpg
Marc de Beyer in het Van Gogh Museum
gustav-klimt---marc.jpg

Nu te Zien! in het Van Gogh Museum

Klimts gouden periode duurde 7 jaar. Daarvoor en daarna heeft hij nog heel veel andere schilderijen gemaakt. Bij de tentoonstelling 'Golden Boy Gustav Klimt' komt het allemaal langs. Teylers-directeur Marc de Beyer ging speciaal voor Nu te Zien! op bezoek. Kijk de Nu te Zien! zaterdag 26 november om 21.15 uur op NPO 2!

Deel dit artikel