In het Groninger Museum is een groot retrospectief te zien van Gianni Versace, de toonaangevende modeontwerper met zeer uiteenlopende inspiratiebronnen!

Versace---barocco.jpg
Bron: Dirk Patschkowski
Barocco
Versace---barocco.jpg

Barok

Eén van de belangrijkste inspiratiebronnen van Gianni Versace was de Italiaanse barok, waarbij zowel in de architectuur als in de schilderkunst alles draaide om veelheid en overdaad. Die stijl vind je absoluut terug in de drukke prints vol ornamenten en decoratieve designs van Versace. 

Versace---medusa.jpg
Bron: Dreamrealizer
Ketting met Medus-koppen
Versace---medusa.jpg

Medusa

Wie in haar ogen kijkt versteent. Dat is de straf die de wonderschone Medusa krijgt van de jaloerse Athena, die ook haar weelderige haar verandert in een bos slangen. Dit mythologische figuur koos Versace als logo voor zijn merk. Een vrouw waar zelfs godinnen jaloers op zijn en als je haar ziet is er geen ontkomen meer aan. 

Versace---miami.jpg
Bron: Collectie Antonio Caravano Foto: Ruilof Images/Joop van Putten
Gianni Versace, hemd, lente/zomer 1993
Versace---miami.jpg

Miami

Toen Gianni Versace in 1991 voor het eerst Miami bezocht, raakte hij betoverd door de vrolijke kleuren, mooie mensen en de vrije levenstijl. Bloemen, palmbomen, schelpen en Amerikaanse auto's, de hele beeldtaal van Miami verscheen vanaf dat moment in zijn extravagante beach looks. 

Versace---american-pop.jpg
Bron: Siese Veenstra
Deel Pop Art-collectie
Versace---american-pop.jpg

Pop Art

In Amerika raakte de couturier ook in de ban van de kleurrijke pop art. Net als Andy Warhol en Roy Lichtenstein nam hij bekende beelden uit de popcultuur en verwerkte ze in zijn designs. Zo gebruikte hij onder andere Warhols wereldberoemde portret van Marilyn Monroe. 

Versace---sm.jpg
Bron: Dirk Patschkowski
Atelier Versace herfst/winter 1992/3
Versace---sm.jpg

Subculturen

Begin jaren negentig shockeerde Versace de modewereld met een collectie geïnspireerd op bondage en sm. Zwart leren jurken met riemen en goud metaal. De ophef was groot, de verkoop nog groter. 

Versace---bart.jpg
Bart bij Gianni Versace
Versace---bart.jpg

Nu te Zien! 

Speciaal voor Nu te Zien! trok Bart Rutten zijn meest extravagante outfit aan om in Groningen het succes van de modeontwerper te ontrafelen.

Kijk Nu te Zien! op woensdag 11 januari om 21.10 uur op NPO 2.

Kijk Nu te Zien! terug

Deel dit artikel