Tijdens zijn tijd in Parijs (1886-1888) kwam Vincent Van Gogh in aanraking met de 19-eeuwse Japanse kleurenhoutsneden ukiyo-e. De grote vlakken met felle kleuren, de ongewone composities en de details uit de natuur spraken Van Gogh aan en hij begon de prenten te verzamelen. In een korte periode kocht hij bij een handelaar ruim 600 prenten!

Zelf is Van Gogh nooit in Japan geweest, maar hij bestuurde zijn verzamelde prenten tot in detail en begon de prenten na te schilderen om zich er nog meer in te verdiepen. In de tentoonstelling Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum is te zien hoe de Japanse prenten zijn werk hebben beïnvloed en er zijn ook honderd prenten uit Van Goghs eigen prentenverzameling te bewonderen. 

Ukiyo-e

Ukiyo-e is een vorm van houtsende uit Japan die later ook in Europa populair werd en invloed heeft gehad op Europese kunstenaars als Van Gogh, Mary Cassatt en Henri de Toulouse-Lautrec. Ukiyo-e betekent ‘Prenten van de drijvende wereld’ en verwijst daarmee naar het vergankelijke en vluchtige karakter van de vreugden van het leven. De populaire thema’s die op de prenten worden uitgebeeld zijn: beroemde beauties, landschappen, het stadsleven, bekende acteurs, heroïsche verhalen en volksverhalen. De ukiyo-e prent ‘Grote golf voor de kust van Kanagawa’ van Katsushika Hokusai is misschien wel een van de bekendste.In

In Nu te Zien! bezocht museumdirecteur Ralph Keuning (Museum De Fundatie Zwolle) de tentoonstelling Van Gogh & Japan. Deze tentoonstelling is nog tot en met 24 juni 2018 te zien. 

Deel dit artikel