Herhaling kan heel saai zijn. Maar deze kunstenaars zetten herhaling juist in om krachtige beelden te creëren, die juist de schoonheid ervan benadrukken.

herhaling---ragnar.jpg
Bron: Courtesy of the artists, Luhring Augustine, New York and i8 Gallery, Reykjavik
Ragnar Kjartansson, still uit No Tomorrow, 2022
herhaling---ragnar.jpg

Herhaling en tijd

In het werk van de IJslandse Ragnar Kjartansson wordt altijd iets herhaald: een zin, een personage, een handeling, een geluid, enzovoorts. Door deze herhalingen wordt de kijker bewust gemaakt van de tijd. Zijn werk is nu te zien in Museum de Pont!

herhaling---henneman.jpg
Bron: collectie Museum Voorlinden
Jeroen Henneman, Wallpaper, 1998
herhaling---henneman.jpg

Spookstad

De herhaling in dit werk van Jeroen Henneman creëert een stedelijk landschap vol hoge flats. Prachtig om te zien, maar het heeft ook iets unheimisch. Dit werk is nu te bewonderen in Museum Kranenburgh bij de tentoonstelling 'Het leven der dingen'.

herhaling---escher.jpg
M.C. Escher
herhaling---escher.jpg

Vlakvullingen

De koning van de herhaling is natuurlijk M.C. Escher. Als geen ander speelde hij het spel van repetitie tot op het wiskundige af. Regelmatige vlakvullingen noemde hij zijn tekeningen met dieren die precies in elkaar passen. Inspiratie voor deze werken waren de islamitische kunstwerken die hij in het Alhambra zag.

herhaling---klimt.jpg
Bron: Wikipedia
Gustav Klimt, De levensboom, 1910
herhaling---klimt.jpg

Patroonpret

Herhaling te over in dit werk van Gustav Klimt! De takken van de bomen krullen op dezelfde manier en ook de kleding heeft zijn eigen patroon. Klimt was gek op dit soort decoratieve herhalingen, die hij afkeek van de Griekse, Byzantijnse en Egyptische kunst. 

herhaling---warhol.jpg
Bron: Wikipedia
Andy Warhol, Campbell's Soup Cans, 1962
herhaling---warhol.jpg

Vermenigvuldiging

 Andy Warhol werd de pionier van de pop-art door bestaande beelden te vermenigvuldigen, zoals de soepblikken van Campbell's, dollarbiljetten of bewerkte foto's van beroemdheden. 

herhaling---kusama.jpg
Bron: Wikipedia
Yayoi Kusama, The Spirits of the Pumpkins Descended into the Heavens
herhaling---kusama.jpg

Oneindige herhaling

Polkadot princess Yayoi Kusama doet werkelijk alles met stippen. Deze herhaling versterkt ze nog eens extra in haar infinity rooms, ruimtes met overal spiegels, waardoor de stippen tot in het oneindige worden herhaald. 

herhaling---riley.jpg
Bridget Riley, Blaze 1, 1962
herhaling---riley.jpg

Optische illusie

Een spiraal van streepjes, steeds kleiner en kleiner. Door de herhaling lijkt het alsof dit schilderij van de Britse kunstenaar Bridget Riley (1931) beweegt. Daarom wordt deze stroming ook wel op art genoemd. Optical art. 

Deel dit artikel