Vincent van Gogh correspondeerde zijn hele leven, voornamelijk met zijn broer Theo. Maar liefst 820 brieven zijn bewaard gebleven. De mooiste kun je zien én horen tijdens 'Je liefhebbende Vincent'. Van Goghs mooiste brieven'. Ze geven een bijzondere inkijk in het werk en leven van de schilder. Te zien tot en met 10 januari 2021!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

Unieke kans

Alles deelde Vincent met zijn broer Theo: dagelijkse beslommeringen, liefdesperikelen, geldzorgen en hoe zijn schilderijen vorderden. In het Van Gogh Museum is altijd veel aandacht voor Vincents brieven, maar ze worden vanwege hun kwetsbaarheid zelden getoond. De tentoonstelling is daarom een unieke kans om oog in oog te staan met de originele correspondentie. 

brieven---brief-palet.jpg
Bron: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)
Brief van Vincent van Gogh aan Theo van Gogh, 5 augustus 1882
brieven---brief-palet.jpg

Schetsen

Van Gogh stuurde dikwijls schetsen mee met zijn brieven van de werken waar hij mee bezig was. Soms als losse bijlage, soms in een hoekje van de brief zelf gekrabbeld. In de piepkleine pentekeningen zijn al duidelijk zijn wereldberoemde schilderijen te herkennen, zoals De aardappeleters, De zaaier en De slaapkamer. 

Audio

De brieven zijn niet allemaal even makkelijk te lezen, maar daar heeft het museum wat op bedacht. Via een audiotour krijg je niet alleen interessante informatie over de tentoonstelling te horen, maar worden ook de mooiste brieffragmenten voorgelezen. Passages vol dromen, frustraties en levensopvattingen maken van het wereldberoemde schildersicoon een mens van vlees en bloed. 

Deel dit artikel