Vandaag de dag is het doodnormaal dat we ons hele leven vastleggen in foto's. Maar begin vorige eeuw was fotograferen veel minder eenvoudig dan nu. Je kon bijvoorbeeld niet meteen zien wat je had geschoten. De komst van de polaroid in 1947 bracht daar verandering in! Ook kunstenaars waren gek op polaroids en gebruikten het om hun dagelijks leven mee te documenteren. Instagrammers avant la lettre! 

Ulays auto-polaroids

Kunstenaar Ulay, officieel Frank Uwe Laysiepen (1943-2020), is vooral bekend van de extreme performancekunst die hij samen met Marina Abramovic maakte. Maar voor en na hun ontmoeting was Ulay vooral gefocust op fotografie, met name polaroids. Hij onderzocht zijn eigen identiteit door ontelbaar veel polaroids van zichzelf te maken. Auto-polaroids noemde hij dat. Of zoals we dat nu zouden noemen: selfies. Een selectie van zijn polaroids en nog meer werk van Ulay is samengebracht in de tentoonstelling 'Ulay was here' in het Stedelijk Museum Amsterdam. Bekijk hier het item van Nu te Zien! over de tentoonstelling! 

Andy Warhols visual diary

Ook popart-kunstenaar Andy Warhol was een groot fan van de instant camera. Overal waar hij kwam maakte hij foto's voor zijn visual diary. Wat een visionair, als je bedenkt dat miljoenen mensen nu zo'n visueel dagboek bijhouden in de vorm van een Instagram-account. 

polaroid---andy-warhol.jpg
Andy Warhol met zijn polaroid-camera
polaroid---andy-warhol.jpg

Maripol

De Amerikaanse designer Maripol kreeg in 1977 een polaroid-camera cadeau voor kerst. Vanaf dat moment zijn Maripol en haar camera onafscheidelijk en staat ze al snel te boek als 'The Polaroid Queen'. Haar alledaagse kiekjes zijn verre van alledaags, aangezien ze omgaat met grootheden als Madonna, Keith Haring, Grace Jones en Jean-Michel Basquiat. 

polaroid---maripol.jpg
Bron: Maripol
Maripol - polaroid van Madonna
polaroid---maripol.jpg

Photos of that day 

Filmmaker en fotograaf Jamie Livingston (1956-1997) maakte vanaf 1979 elke dag één polaroid. Tot op zijn sterfbed aan toe. Tezamen vormt de verzameling ogenschijnljik willekeurige momenten een ontroerend portret van Livingstons leven. Alle foto's zijn bijeengebracht in het boek Some photos of that day en op een website.

Deel dit artikel