Museum De Pont in Tilburg verzamelt al dertig jaar lang kunst. Deze verzameling is nu te zien in een grote collectiepresentatie, waar museumdirecteur Bart Rutten van het Centraal Museum een kijkje neemt. De titel van de tentoonstelling, ‘de route wordt opnieuw berekend’, verwijst naar de onverwachte afslagen en nieuwe wendingen die zo’n verzameling, met indrukwekkende namen als Bill Viola en Marlene Dumas, telkens maakt. Te zien tot en met 3 januari 2021 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze aflevering van Nu te Zien! vrijdag 2 oktober 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Toen begin maart De Pont vanwege de corona-maatregelen dicht moest, had het museum ineens zeeën van tijd. Die tijd hebben ze gebruikt om de hele collectie weer eens goed te bekijken. Want na dertig jaar verzamelen, is het depot van De Pont een schatkamer aan waanzinnige kunst. Met 'De route wordt opnieuw berekend' presenteert het museum met trots én een frisse blik haar collectie! Van de confronterende portretten van Marlene Dumas tot de kinderlijke autootjes van Rosemarie Trockel. 

route-opnieuw-berekend---zaaloverzicht.jpg
Zaaloverzicht De route wordt opnieuw berekend
route-opnieuw-berekend---zaaloverzicht.jpg

Inserts en oude gedienden

Niet alle tentoongestelde werken hebben jarenlang in het depot gestaan. De echte Pont-klassiekers staan gewoon op hun vaste plek. Denk aan het zwarte gat van Anish Kapoor, de michelin-mannetjes van Thomas Schütte en de groene kamer van Marien Schouten. Ook zijn er zogeheten 'inserts': werk dat niet bij de collectie hoort. Zoals het vrolijke Outbreak van Wobby.Club, een kunstenaarscollectief uit Tilburg. Deze jonge honden-club hebben één gang van het museum volledig overgenomen met hun energieke en illustratieve werk. 

route-opnieuw-berekend---wobby.jpg
Zaaloverzicht Wobby.Club
route-opnieuw-berekend---wobby.jpg

Deel dit artikel