De stillevens en kerkinterieurs van de realist Henk Helmantel zijn verstild, sereen en geschilderd met groots technisch vakmanschap. Zodra de musea weer open gaan, is zijn werk te zien in het Drents Museum.

Schoonheid in het alledaagse

Henk Helmantel (1945) is één van die schilders die zich niet van de wijs laat brengen door trends in de kunstwereld. Een echte, nuchtere Groninger! Teruggrijpend op traditioneel realisme, schildert hij alledaagse voorwerpen, zoals kastjes, vazen en fruit. Hij zoekt de schoonheid in het gewone en doet hiermee sterk denken aan het werk van realisten Jan Mankes, Floris Venster en Dick Ket. 

helmantel---kerk.jpg
Bron: Collectie Museum Helmantel // Foto: Art Revisited, Tolbert
Henk Helmantel, 'Zicht op de zuidmuur van de kerk van Oldenzijl', 2019
helmantel---kerk.jpg

Oases van helderheid

Naast stillevens, schildert Helmantel ook kerkinterieurs. Hierbij draait het allemaal om de perfecte weergave van architectonische verhoudingen en lichtinval. De keuze voor dit onderwerp heeft niet per se een religieuze grondslag, maar Helmantel ziet de kerk wel als een spirituele plek. Zelf noemt hij het 'oases van helderheid'. De stilte en mystieke gevoelens die hij ervaart bij de heilige plekken, wil hij overbrengen op de kijker. De ambachtelijkheid waarmee hij dat doet, geeft zijn werk een hoge belevingsfactor. 

helmantel---kast.jpg
Bron: Collectie Museum Helmantel // Foto: Art Revisited, Tolbert
Henk Helmantel, Chinees kastje met open deur, 2015
helmantel---kast.jpg

Helmantel in het Drents Museum

Zodra de musea weer open mogen, is de tentoonstelling 'Henk Helmantel - meesterschilder' te zien in het Drents Museum. Daar zijn, naast schilderijen, ook een aantal antieke objecten te zien die model stonden voor Helmantel. Zoals het rode kastje dat Helmantel op de kop tikte in Antwerpen. Of het Chinese antiek dat hij spaart. Bart Rutten kreeg alvast een sneak peek bij Nu te Zien. Kijk de alfevering hier terug!  

helmantel---tafeltje.jpg
Bron: Collectie Museum Helmantel // Foto: Art Revisited, Tolbert
Henk Helmantel, In de keuken van de Weem in Westeremden, 2020
helmantel---tafeltje.jpg

 

Deel dit artikel