In museum Prinsenhof Delft zijn tachtig topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien. Directeur van De Hermitage Cathelijne Broers bekijkt pronkstukken zoals drinkschalen, kostbare tafelstukken en toiletserviezen. Al dat zilver vormde in de 17e en 18e eeuw het middelpunt van luisterrijke ontvangsten. De tentoonstelling ‘Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800' is te zien tot en met 3 januari 2021!
In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 25 september 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken.
Bling-bling
In de 17e eeuw was zilver dé manier om indruk te maken op je gasten. Alles werd uit de kast getrokken (letterlijk) om de dinertafel cachet te geven en rijkdom uit te stralen. Zilveren bekers, terrines, bouilloires, opscheplepels, zouthouders en ga zo maar door. Kaarslicht zorgde ervoor dat alles prachtig schitterde. Bling-bling avant la lettre!
Zilverstad Delft
Delft is niet alleen de stad van het aardewerk, maar er huisde in de 17e eeuw ook de crème de la crème van de zilversmederij. In navolging van Willem van Oranje hadden de beste zilversmeden van België en Nederland zich in Delft gevestigd. Ze moesten het namelijk hebben van opdrachten van de kerk en het hof, want voor het gewone volk was zilver nog te duur.
Ambachtelijkheid
Dat de Delftse zilversmeden grote talenten waren, is te zien wanneer je rondloopt in het Prinsenhof. Het zilver is zo glad als een spiegel of juist rijkelijk versierd met tal van bijzondere details. Zo is er op één van de nautilusbekers een klein figuur te zien met in zijn handen een nog kleiner boekje. In dat boek staat, bijna niet te lezen zo miniscuul, een bekend liefdeslied uit de zestiende eeuw. Met het vergrootglas aan de achterkant van de vitrine kun je het goed zien. De hedendaagse vertaling en betekenis van het lied is ernaast te lezen.