Aan het Haarlemse Spaarne staat het oudste museum van Europa. Al sinds de oprichting in 1784 is het Teylers Museum hét symbool van de Verlichting en wordt vandaag de dag ook wel de voorloper van Wikipedia genoemd. 

Revolutionair

De oprichting van het Teylers Museum was revolutionair! Een kenniscentrum waar de 'gewone' mens onafhankelijk van kerk of staat de wereld kon ontdekken. Het museum dankt zijn bestaan aan de rijke Haarlemmer Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778), die groot fan was van de Verlichting. Met zijn nalatenschap konden bijzondere collecties fossielen, mineralen, tekeningen, boeken en andere natuurkundige schatten aangekocht worden. 

teylers---fossielen.jpg
Description (70 chars)
teylers---fossielen.jpg

Opwaaiend stof

Wie het Teylers binnenstapt, wordt terug in de tijd geworpen. Via de imponerende ronde entreehal kom je de fossielenzalen met zijn oude vitrinekasten. In de negentiende eeuw zorgde dit deel van het museum voor heftige discussies. De fossielen in deze zaal werden namelijk gebruikt als bewijs voor Darwins evolutietheorie. Daar was niet iedereen blij mee in die tijd...

teylers---voorkant.jpg
Description (70 chars)
teylers---voorkant.jpg

Einstein

Niemand minder dan Albert Einstein bezocht het Teylers Museum maar liefst vijf keer! Hij was groot bewonderaar van het werk van de Nederlandse natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz, die directeur was van het natuurkundig lab van het Teylers. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Einsteins beroemde relativiteitstheorie er misschien wel niet was geweest zonder Lorents en het Teylers Museum. 

teylers---schilderijenzaal.jpg
Description (70 chars)
teylers---schilderijenzaal.jpg

Pieter Teylers Huis

Sinds 2021 is ook het oude woonhuis van Pieter Teyler te bezoeken. Sommige kamers behoren tot de best bewaard gebleven historische interieurs uit de achttiende eeuw in Nederland. Het pand is jarenlang grondig gerestaureerd en wordt nu ook wel het 'Huis van de Verlichting'.

Deel dit artikel