Voor het 5-jarig jubileum van Nu te Zien! bezocht Marieke Uildriks deze week haar eigen museum JAN. Een bijzonder museum! En wel hierom. 

Tomado

Voordat in 1991 Museum Jan van der Togt werd geopend in Amstelveen, stond de collectie in een fabriek. Kunstverzamelaar Jan van der Togt was namelijk de oprichter en directeur van de Tomado-fabriek, die o.a. beroemd werd om de Tomado-rekjes met gekleurde plankjes.

museum-jan---jan-rob.jpg
Jan Verschoor en Rob Brünnmayer
museum-jan---jan-rob.jpg

Museumhuis Jan Verschoor

Grenzend aan Museum JAN vind je het Museumhuis, het huis van voormalig directeur Jan Verschoor en zijn partner Rob Brünnmayer. Ook hier huist een deel van de collectie, waardoor de woning een museum op zich is. Als je gelukt heb is het zelfs open voor bezoek! 

museum-jan---kantoor.jpg
Het appartement van Jan van der Togt
museum-jan---kantoor.jpg

Wonen in het museum

Een droom voor veel mensen: wonen in een museum, omringd door kunst. Voor Jan van der Togt werd het werkelijkheid. Speciaal voor hem werd in het museum een appartement gebouwd, zodat hij altijd kon overnachten als hij in Amstelveen was in gezelschap van zijn collectie. De woonkamer dient nu als kantoor voor de huidige directeur Marieke Uildriks. 

museum-jan---voorkant.jpg
Museum JAN
museum-jan---voorkant.jpg

Dorpskern

Het museum is zo ontworpen dat het perfect in het dorpsbeeld past, waar verschillende huizen en verschillende soorten daken voor een dorps gevoel zorgen. De gevel is daarom ook gebouwd met hoogteverschillen om dit effect zoveel mogelijk te behouden. 

Deel dit artikel