Museum Voorlinden is de etalage van de grootste particuliere kunstcollectie van Nederland: de Caldic Collectie. De bouw duurde drie jaar lang en werkelijk overal is over nagedacht!

Flesjes met duinzand

De muren van Voorlinden bestaan uit travertijn uit Sienna. Deze kalksteensoort wordt al eeuwenlang gebruikt, onder andere voor de bouw van het colosseum in Rome, de trappen van de Sacré-Coeur in Parijs en het monument op de Dam. Om precies de goede kleur te kiezen voor het museum werden flesjes met duinzand gevuld en meegenomen naar Sienna. 

voorlinden---avertijn.jpg
Bron: Pietro Savorelli
Museum Voorlinde
voorlinden---avertijn.jpg

Speciaal dak

Museum Voorlinden is een daglichtmuseum. Alleen als de zon vroeg onder gaat is of bij heel donker weer gaat het kunstlicht aan. Om de kunstwerken te beschermen tegen UV-straling is er door architect Dirk Jan Postel een speciale dakconstructie ontworpen met drie verschillende lagen, waaronder een laag van 115 duizend schuin afgesneden aluminiumbuizen, die ervoor zorgt dat er geen direct zonlicht binnen kan komen. 

White cube

Voor wie zich weleens afvraagt waarom Voorlinden geen beschrijvingsbordjes heeft... Er is gestreefd naar een zo optimaal mogelijke kunstbeleving. Alles wat afleidt van de kunst is weggewerkt: stopcontacten, beveiligingscamera's, lampen, nooduitgangbordjes, wifizenders, etc. Dit principe heet the white cube, een museumtype waarbij de ruimte een zo neutraal mogelijke achtergrond is voor de kunst. 

voorlinden---vloer.jpg
Educatiezaal
voorlinden---vloer.jpg

Toevalsvloer

In het educatieatelier ligt een bontgekleurde vloer met geometrische vlakken, ontworpen door George Korsmit (1953). Zowel patroon als kleuren zijn uitgekozen op basis van toeval. Door met dobbelstenen te gooien werd het patroon bepaald en de kleuren greep Korsmit blind uit een doos met 1600 kleurstalen. 

voorlinden---tuin.jpg
Bron: Antoine van Kaam
Tuin van Piet Oudolf
voorlinden---tuin.jpg

Change of plans

De prachtige tuinen van Piet Oudolf rondom het museum stonden in eerste instantie niet in de plannen. Er moest echter een oplossing gezocht voor de ravage die de bouw van het museum had achtergelaten. Toevallig stuitte directeur Suzanne Swarts op dat moment in Engeland op het werk van Oudolf en nam meteen contact op met de tuinontwerper. De rest is geschiedenis. 

Jubileum-uitzending

Speciaal voor het jubileum bezoeken de museumdirecteuren voor één keer hun eigen museum. Zaterdag 29 oktober vertelt Voorlinden-directeur Suzanne Swarts alles over de tijdelijke tentoonstelling Giuseppe Penone.

Deel dit artikel