Salvador Dalí was een excentriek figuur. Eigenlijk was hij zelf een wandelend kunstwerk. Dit zijn de meest opmerkelijke feiten over de kunstenaar! 

Hij dacht dat hij de reïncarnatie van zijn broer was

Dalí heeft zijn broer nooit gekend, hij stierf op 2-jarige leeftijd. Negen maanden later werd Salvador geboren. Volgens zijn ouders was hij de reïncarnatie van hun overleden eerste zoon. Dalí is dat altijd blijven geloven. 

Hij ontwierp het logo van chupa chups

Wie kent ze niet? Chupa Chups lolly's! Nog altijd razend populair. In 1969 ontwierp Dalí het logo en sindsdien is het nauwelijks veranderd. 

dali---chupachups.jpg
Dalí en het logo van Chupa Chups
dali---chupachups.jpg

Hij schreef een kookboek

In 1973 bracht Dalí het culinaire boek 'Les diners de Gala' uit, vol recepten, illustraties en foto's van de extravagante diners die Dalí en zijn vrouw Gala hielden. De oplage bestond maar uit 400 exemplaren. In 2016 kwam er een heruitgave van Taschen. 

dai---kookboek.jpg
Les diners de Gala
dai---kookboek.jpg

Zijn bijnaam was Avida Dollars

Door zijn collega's werd Dalí weleens scheef aangekeken, omdat hij zo commercieel was. Mede-surrealist André Breton bedacht daarom de bijnaam Avida Dollars, een anagram van Salvador Dalí. Dit betekent zoveel als 'gek op geld'. Overigens was er in 1939 al een breuk ontstaan tussen Dalí en de andere surrealisten. Ze beschuldigde hem ervan dat hij Hitler verheerlijkte in zijn werk. 

dali---geld.jpg
Dalí met dollars op zijn snor geprikt
dali---geld.jpg

Hij had een ocelot als huisdier

Bij een excentrieke man hoort natuurlijk een excentriek huisdier. In de jaren 60 waren Dalí en zijn ocelot Babou onafscheidelijk. De ocelot is een katachtige met een prachtige luipaardtekening en wordt maar zelden als huisdier gehouden. 

dali---ocelot.jpg
Dalí en zijn ocelot
dali---ocelot.jpg

 Hij speelde in een chocoladereclame

Dalí was niet vies van reclame. Dat was namelijk goed voor de portemonnee. Hij ontwierp niet alleen reclames, maar speelde er soms ook in mee. Bijvoorbeeld voor het chocolademerk Lanvin. 

Hij ligt begraven in zijn eigen museum

Dalí ligt niet op een begraafplaats, maar in een museum waar hij een bijzondere band mee had: het Teatre Museu Dalí. Als kind kwam Dalí er al (toen was het nog een theater) en het was ook de eerste plek die zijn werk toonde. Nadat het pand tijdens de Spaanse burgeroorlog verwoest werd, bleef het decennia lang een ruïne. Totdat Dalí besloot het te herbouwen tot een museum. Uiteraard helemaal in de stijl van Dalí. 

dali---museum.jpg
Teatre-Museu Dalí
dali---museum.jpg

Nu te Zien! in het Noordbrabants Museum

Benieuwd hoe het leven van Dalí eruit zag? In het Noordbrabants Museum is een bijzondere selectie foto's, schetsen en advertenties van en met de beroemde surrealist te zien. De tentoonstelling 'Dalí - en niets anders' laat de diversiteit van de kunstenaar zien en geeft een bijzonder inkijkje in zijn leven.

Voor Nu te Zien! ging Marieke Uildriks langs in het Noordbrabants Museum en leerde Dalí op een andere manier kennen. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Dalí terug!

Deel dit artikel