Hoe ervaar je kleur? Vanuit die vraag hebben theatermaker Boukje Schweigman, vormgever Cocky Eek en lichtkunstenaar Matthijs Munnik de spectaculaire 'experience' Spectrum gemaakt waar je niet alleen kijkt naar kleuren, maar er helemaal in ondergedompeld wordt. De installatie is te beleven tijdens het SPRING Festival in Utrecht van 25 november tot en met 20 december. 

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

Opgeslokt

Wie weleens een zomerse zonsondergang heeft gezien, weet hoe intens de kleur van de lucht kan zijn. En hoe veranderlijk ook. De lucht kan van lichtblauw naar zalmroze naar bloedrood naar nachtelijk zwart transformeren. Wie noordwaarst trekt, kan de lucht zelfs gifgroen zien kleuren! De kunstinstallatie Spectrum laat je al deze kleurschakeringen van de atmosfeer, volledig coronaproof, door middel van een ingenieus lichtspel. Liggend op je rug, kijkend naar het nagebootste hemelgewelf, wordt je opgeslokt door de intense kleuren, die je totaal doen vergeten waar je bent. Een al even intense soundscape van Yannis Kyriakides versterkt het geheel en laat je door tijd en ruimte zweven. Een uitstekende manier om (letterlijk) uit je corona-sleur getild te worden en alle ellende van 2020 even aan de kant zetten!

Theater der fenomenen

Theatermaker Boukje Schweigman staat bekend om haar filosofische voorstellingen, die het publiek meenemen in een poëtisch schemergebied zonder taal. Ze ontzoekt altijd een fenomeen, zoals vallen, draaien, buigen, aarde of de huid. Dikwijls zijn haar voorstellingen een combinatie van spelers, vormgeving en muziek, maar voor Spectrum liet ze de acteurs achterwege. Vormgever Cocky Eek ontwierp de ruimte en lichtkunstenaar Matthijs Munnik is verantwoordelijk voor het betoverende lichtontwerp. Ook bij deze nieuwste creatie van Schweigman draait alles om ervaren. De bezoeker wordt niet geacht om betekenis te geven aan het getoonde. Je hoeft alleen je zintuigen open te zetten en wie weet bekijk je de wereld na afloop anders gekleurd. 

Deel dit artikel