Het Mauritshuis in Den Haag toont de indrukwekkende paardenschilderijen van George Stubbs. Hij ontwikkelde zich tot de beste paardenschilder door ze eigenhandig minutieus te ontleden en te beschrijven. Daarmee werd hij niet alleen beroemd als schilder van het iconische portret van het paard Whistlejacket, maar kreeg hij ook erkenning in de wereld van de anatomie. 'George Stubbs - De man, het paard en de obsessie' is te zien tot en met 30 augustus!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 10 juli 2020 om 21:15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

george-stubbs,-Whistlejacket-met-de-stalmeester-Mr-Cobb,-de-Godolphin-Hunter-en-de-Godolphin-Colt.jpg
Bron: Trustees of the Rt Hon. Olive, Countess Fitzwilliam’s Chattels Settlement
George Stubbs, Whistlejacket met de stalmeester Mr Cobb, de Godolphin Hunter en de Godolphin Colt, ca. 1762
george-stubbs,-Whistlejacket-met-de-stalmeester-Mr-Cobb,-de-Godolphin-Hunter-en-de-Godolphin-Colt.jpg

De anatomie van het paard

Shetlanders zul je niet snel tegenkomen op de schilderijen van George Stubbs (1724-1806). Hij schilderde alleen de mooiste, rankste en duurste paarden. En daar was hij uitzonderlijk goed in. In Nederland is hij niet heel bekend, maar in Engeland staat hij in het rijtje met beroemde achttiende-eeuwse schilders als Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough en William Turner. In eerste instantie was Stubbs portretschilder, maar toen hij daar genoeg geld mee had verdiend, besloot hij zich te storten op zijn grote passie: de anatomie. Hij bekwaamde zichzelf in het tekenen van paarden door ze grondig te bestuderen en zelfs te ontleden. Elke spier en elk bot werd uitvoerig bekeken met de precisie van een chirurg. Maar niet alleen de anatomie is formidabel in de schilderijen van Stubbs, hij slaagde er ook in om het karakter en temperament van de dieren op het doek te krijgen. Ze komen echt tot leven!

george-stubbs,-Blank,-de-bruine-hengst-van-de-Duke-of-Ancaster,-begeleid-door-Old-Parnam.jpg
Bron: The Trustees of the Grimsthorpe & Drummond Castle Trust Limited
George Stubbs, Blank, de bruine hengst van de Duke of Ancaster, begeleid door Old Parnam, 1761
george-stubbs,-Blank,-de-bruine-hengst-van-de-Duke-of-Ancaster,-begeleid-door-Old-Parnam.jpg

Whistlejacket

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is Whistlejacket. Dit majestueuze steigerende renpaard steelt echt de show. Stubbs schilderde het in opdracht van de Markies van Rockingham. Bijzonder aan dit werk is de effen achtergrond, iets wat voor die tijd ongebruikelijk was. Het geeft extra focus aan Whistlejacket en geeft het schilderij een tijdloze uitstraling. Ook bij dit werk is de anatomie perfect. Het verhaal gaat zelfs dat Whistlejacket het schilderij wilde aanvallen, omdat hij dacht dat er een echt paard bij hem in de stal was. Zo goed is het dus geschilderd! 

george-stubbs-Zaalfoto_Stubbs_Mauritshuis_01.jpg
Bron: National Gallery, Londen // Foto: Ivo Hoekstra
George Stubbs - Whistlejacket (ca. 1762)
george-stubbs-Zaalfoto_Stubbs_Mauritshuis_01.jpg

Het paard in de kunst

Stubbs heeft het paardenschilderij dan wel naar een hoger niveau getild, maar nieuw was het onderwerp natuurlijk niet. Al sinds mensenheugenis worden paarden afgebeeld in de kunst. Denk bijvoorbeeld aan de grottekeningen van de prehistorische Prezwalskipaarden, de blauwe paarden van Franz Marc of het indrukwekkende schilderij van Napoleon in de Alpen. Onze band met paarden gaat ongelooflijk ver terug en kent door de eeuwen heen vele vormen in werk, sport en vrije tijd. Zodoende heeft het paard een welverdiende plek gekregen in onze kunstgeschiedenis. 

Deel dit artikel