Waarom maken we dingen en waarom zijn we er zo aan gehecht? De tentoonstelling 'Object Love' in Museum De Domijnen in Sittard onderzoekt onze intieme relatie met objecten.

Onder andere de kunstenaars Machiel Braaksma, Melanie Bonajo, Olaf Mooij, Erwin Olaf, Ted Noten en Yvonne Dröge Wendel gaan op onderzoek uit. Is onze relatie met objecten veranderd? Waar we vroeger vooral objecten ontwierpen om te kunnen overleven, worden wij nu misschien wel geleefd door de objecten om ons heen.

Olaf Mooij

Lucas de Man, presentator van Kunstuur, ging in gesprek met kunstenaar Olaf Mooij over wat dingen met ons doen, wat het effect van zijn kunst moet zijn en Mooij toont een aantal van zijn autosculpturen. Waaronder zijn Temple Of Doom die ook in de tentoonstelling in Sittard is te zien.

Interview Lucas De Man met Olaf Mooij

Fysiek en emotioneel verbonden

Sinds we leven in een consumptiemaatschappij met goedkope massageproduceerde producten, bezitten we steeds meer dingen. En de dingen die we bezitten zijn complexer geworden door de technische ontwikkelingen. We ontwerpen deze fysieke objecten zelf ten behoeve van onze behoeften. Bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen die als verlengstuk dienen van onze lichaam en zo onze lichamelijke grenzen verleggen, maar ook symbolische objecten waar we betekenissen op projecteren waardoor we er ook emotioneel mee verbonden raken. Zo trouwde kunstenares Yvonne Dröge Wendel in 1992 met een dressoir van het merk Wendel, als blijkt van haar liefde voor dingen.

In het programma Nu te Zien! neemt museumdirecteur Ann Demeester (van het Frans Halsmuseum) een kijkje bij deze tentoonstelling.

Bekijk Nu Te Zien! over 'Object Love'

De tentoonstelling Object Love is nog tot en met 2 september 2018 te zien in Museum De Domijnen in Sittard.

Deel dit artikel