Museum Princessehof in Leeuwarden laat zien dat keramiek meer is dan bordjes en schoteltjes; het museum toont omvangrijke keramieke sculpturen, films en installaties van hedendaagse kunstenaars. Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bezoekt de tentoonstelling Human After All: Ceramic Reflections in Contemporary Art. Te zien tot en met 5 september 2021!   

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze aflevering van Nu te Zien! vrijdag 13 november 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Let op: Keramiekmuseum Princessehof is vanwege de corona-maatregelen dicht tot en met 18 november. De tentoonstelling is vanaf 19 november weer te bezoeken. 

Het menselijk tekort

Eilanden van mos bewaakt door levensgrote figuren, sculpturen over de schoonheid van zwaarlijvigheid en videowerken over macht. Het is een diverse verzameling bij Human After All. Toch hebben de werken één ding met elkaar gemeen: ze gaan allemaal de tragiek van het menselijk tekort. Met deze maatschappelijke ingang verwerpt de tentoonstelling meteen het idee dat keramiek slechts toebehoort tot het toegepaste design. De kunstenaars laten zien hoe ontroerend, krachtig en veelbetekenend keramiek kan zijn. 

keramiek---header.jpg
Bron: Galerie Perrotin Paris // Foto: Claire Dorn
Klara Kristalova, Installation Camouflage, 2017
keramiek---header.jpg

Serie

Human After All is onderdeel van Ceramic Reflections in Contemporary Art, een serie grootschalige internationale hedendaagse kunsttentoonstellingen in het Princessehof, waarbij alles draait om de rol van keramiek in de hedendaagse kunstwereld. Drie jaar geleden trapte het museum af met In Motion. Welk thema Human After All zal opvolgen is nog niet bekend. 

Deel dit artikel