Wie aan Mesdag denkt, denkt natuurlijk aan het beroemde panorama van Scheveningen dat hij in 1880 schilderde in opdracht en later terugkocht. Waar kwam Mesdags fascinatie voor de zee vandaag? En wat maakte hij nog meer?
Verliefd op de zee
Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) werd geboren in Groningen. Als zoon van een kunstverzamelaar, leerde hij al jong tekenen en schilderen. Maar zijn liefde voor de zee ontstond pas toen hij in 1868 door zijn broer meegenomen werd naar het Duitse waddeneiland Nordery. De schoonheid van de zee betoverde hem volledig en nog geen jaar later verhuisde hij naar Den Haag om dichter bij zijn golvende muze te zijn.
De Parijse Salon
Mesdags doorbraak kwam in 1870 na het insturen van twee schilderijen voor de Parijse Salon. Zijn werk Les Brisants de la Mer du Nord won zelfs een prijs. Mede dankzij Mesdags handelsgeest liep zijn carrière vanaf dat moment van een leien dakje. Met als hoogtepunt de opdracht voor een groot panorama van Scheveningen. Nu bekend als Panorama Mesdag!
Mesdag als verzamelaar
Naast kunstschilder, trad Mesdag ook in de voetsporen van zijn vader als kunstverzamelaar. Zo verzamelde hij bijvoorbeeld werk van de Italiaanse kunstenaar Antonio Mancini. De twee hebben elkaar nooit ontmoet, maar Mesdag bleef Mancini zijn leven lang vragen om schilderijen naar Den Haag te sturen, ongeacht de prijs. Hendrik Willem Mesdag: kunstschilder, liefhebber van de zee en mecenas!
De schilders van Panorama van Scheveningen
Vanaf 28 maart is in Panorame Mesdag de tentoonstelling De schilders van Panorama van Scheveningen te zien, waarin je als bezoeker alles te weten komt over het militaire maakproces van het panorama. Het is namelijk in slechts vier maanden gemaakt! Mesdag werkte niet in zijn eentje, maar kreeg hulp van o.a. George Breitner.