Het is herfst! De tijd van truien en lange boswandelingen, maar ook van druilerige dagen en herfststorm. Deze schilderijen brengen je alvast helemaal in de sfeer! 

Herfstkleuren

Als er iemand is die de seizoenen mooi kan weergeven is het Monet. Met oranje en lila schetst hij hier een idyllisch herfstplaatje van de Seine. 

herfst---monet.jpg
Claude Monet, Autumn on the Seine at Argenteuil, 1873
herfst---monet.jpg

Herfstig laantje

Ook Van Gogh wist wel raad met het najaar. Hij schilderde dit herfstige laantje met populieren met aan het eind een huisje dat vast heel fijn is om in thuis te komen na een boswandeling. 

herfst---gogh.jpg
Vincent van Gogh, Populierenlaan in de herfst, 1884
herfst---gogh.jpg

Deens bos 

Je zou toch zo in dit schilderij van de Deense Hans Andersen Brendekilde willen stappen. Of even wegmijmeren bij alle herfstkleuren, zoals de vrouw op het bankje.  

herfst---pad.jpg
Hans Andersen Brendekilde, Wooded path in autumn, 1903
herfst---pad.jpg

Herfststoffen

Dit lijkt haast wel een close up van het schilderij hierboven. Mary Cassat schilderde haar zus in dit herfstige gewaad. Helemaal najaars-proof! 

herfst---cassett.jpg
Mary Cassat, Portrait de Lydia Cassat, 1880
herfst---cassett.jpg

Berkenbos

Een sprookjesachtig berkenbos van Klimt. De toppen zijn niet te zien, waardoor de nadruk nog meer ligt op de gevallen bladeren op de grond. Herfst ten voeten uit! 

herfst---klimt.jpg
Gustave Klimt, The birch wood, 1903-1907
herfst---klimt.jpg

Verzameld

Georgia O'Keeffe verzamelde graag natuurobjecten: stenen, veren, botjes, etc. Deze eikenbladeren komen misschien ook wel uit haar verzameling. 

herfst---georgia.jpg
Georgia O'Keeffe, Autumn Leaves, 1924
herfst---georgia.jpg

Rainy days

Bij de herfst hoort natuurlijk ook regen. Op dit sfeervolle schilderij van Gustave Caillebotte zien we een druilerig, grijs Parijs. De stad op z'n mooist? 

herfst---regen.jpg
Gustave Caillebotte, Rue de Paris, temps de pluie, 1877
herfst---regen.jpg

Binnen gewaaid

Op dit werk van de Russische Isaak Brodsky komt de herfst letterlijk binnen waaien. Is de deur expres open gelaten? Wie heeft daar gezeten? Of is het een verlaten boshut?  

herfst---brodsky.jpg
Isaak Brodsky, Fallen Leaves, 1929
herfst---brodsky.jpg

Herfstimpressie

Autumn Rhythm heet dit doek van Jackson Pollock. Het kwam tot stand met bewegingen zonder einde of begin. Een oneindige cyclus? Zoals de seizoenen?

herfst---pollock.jpg
Jackson Pollock, Autumn Rhythm (Number 30), 1950
herfst---pollock.jpg

Deel dit artikel