Het mooiste kunstwerk van het Groninger Museum staat niet in het Groninger Museum. Tenminste, volgens directeur Andreas Blühm. Volgens hem is dat namelijk het museum zelf, het gebouw, dat door maar liefst vier verschillende architecten werd ontworpen onder leiding van Alessandro Mendini, die dit jaar overleed.
In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere tentoonstelling te bezoeken. Maar wat vinden museumdirecteuren eigenlijk het hoogtepunt van hun eigen vaste collectie?De online redactie van Nu te Zien! vraagt het ze.
Willy Wonka Fabriek
Het Groninger Museum is een in het oog springend gebouw. Het doet denken aan Willy Wonka's chocoladefabriek met al zijn verschillende vormen, stijlen en kleuren. Alsof er in elk deel iets totaal nieuws te gebeuren staat. En dat is eigenlijk ook zo. De collectie van het museum is al net zo gevarieerd als het gebouw waar ze in gehuisvest wordt. Oude kunst, hedendaagse kunst, fotografie, mode en design krijgen allemaal een plek in de architecturale speeltuin van hoofdarchitect Alessandro Mendini. 'Ons profiel is dat we geen profiel hebben.'
Mendini
Mendini vond dat er geen hiërarchie zou mogen zijn in kunststijlen. Alles moest door elkaar kunnen lopen en gemengd kunnen worden. Het was dus niet vreemd dat hij voor het ontwerpen van het nieuwe gebouw voor het Groninger Museum de hulp inschakelde van nog drie architecten. Elk van hen liet hij een ander deel (later paviljoens genoemd) ontwerpen. De Italiaanse Michele de Lucchi ontwierp het deel dat bestemd was voor de historische collectie over de geschiedenis van Groningen. Hij liet zich hiervoor inspireren door de oude vestingwerken van Groningen. Het ontwerp van de Franse architect Phillippe Starck voor de collectie nijverheid is gebaseerd op het ambacht van het pottenbakken. Coop Himmelb(l)au uit Wenen ontwierp het derde paviljoen.
Gouden toren
Zelf ontwierp Mendini het centrale gedeelte met als (letterlijk) hoogtepunt de gouden toren, die als moderne kathedraal van kilometers ver te zien. Wars van regels plaatste Mendini hierin het depot in plaats van in de kelder, zoals gebruikelijk is bij musea. Hij vond dat de schatkamer van het museum een ereplek verdiende.
Afwisseling
Net als Mendini houdt directeur Andreas Blühm van afwisseling. 'Je wordt hier nooit moe, omdat je telkens in een totaal andere ruimte terecht komt'. De verbazing van mensen als ze het gebouw voor het eerst zien, blijft hij een genot vinden. Volgens Blühm is het Groninger Museum zonder twijfel Mendini's grootste meesterwerk. Het is daarom ook extra verdrietig dat de architect het feest voor de 25e verjaardag van het extravagante gebouw niet meer mee kan maken. Kort voor zijn overlijden maakte Mendini nog een selectie uit eigen werk voor de tentoonstelling Mondo Mendini die in oktober dit jaar opent. En waar kan deze ode beter plaatsvinden dan in zijn eigen spectaculaire Groninger Museum?