Nog een paar dagen dan is het kerst! Bekijk het kerstverhaal door de ogen van deze beroemde kunstenaars. 

Kerst met Da Vinci

Op dit gerestaureerde werk van Da Vinci zien we het bezoek van de drie wijzen uit het oosten, maar de rest van het tafereel kennen we niet uit de traditionele kerststal. Sterker nog, er is niet eens een stal. Wel zijn er op de achtergrond ruïnes te zien en paardengevechten. En wie zijn al die andere toeschouwers?

kerstverhaal---davinci.jpg
Leonardo Da Vinci, Adoration of the Magi, 1481
kerstverhaal---davinci.jpg

Dansen op het dak

Er is een hoop blijdschap op dit schilderij van Boticelli: dansende engelen op het dak van de stal, dansende engelen in de lucht en vooraan worden de drie wijzen omhelsd. Ook is op de voorgrond te zien hoe duivels zich terugtrekken in de hel. Maar er zijn ook zorgelijke voorbodes: de tekst bovenaan bevat apocalyptische woorden, de grot achter de stal verwijst wellicht naar Jezus' graf en waarom zit Jozef zo in elkaar gedoken?  

kerstverhaal---boticelli.jpg
Sandro Boticelli, Mystic Nativity, 1500
kerstverhaal---boticelli.jpg

Kerst met Caravaggio

In dit werk van Caravaggio is het een stuk rustiger in de stal. Geen engelen of andere hemelse praktijken, maar een uitermate realistische weergave van de herders die de pasgeboren Jezus komen bekijken. Uiteraard met Caravaggio's dramatische gebruik van licht en schaduw. 

kerstverhaal---caravaggio.jpg
Caravaggio, Adoration of the shepherds, 1609
kerstverhaal---caravaggio.jpg

Licht in de duisternis

Dit werk van Geertgen tot Sint Jans is ook summier, maar bijzonder is dat Jezus zelf hier de lichtbron lijkt te zijn. Hij straalt zijn heilige licht op de gezichten van de omstanders. 

kerstverhaal---geertgen.jpg
Geertgen tot Sint Jans, Nativity by night, 1490
kerstverhaal---geertgen.jpg

Jezus in Brabant

Bruegel schilderde de aankomst van Jozef en Maria in Bethlehem waar ze te horen kregen dat er niet genoeg plaats voor ze was in de herberg. Je ziet Maria vooraan in het midden op de ezel. Opvallend aan dit werk is natuurlijk dat Bruegel het verhaal in een compleet ander decor heeft gezet, namelijk een besneeuwd middeleeuws dorp in Brabant. 

kerstverhaal---bruegel.jpg
Pieter Bruegel de Oude, Volkstelling te Bethlehem, 1566
kerstverhaal---bruegel.jpg

Kerst met Rembrandt

Ook op dit schilderij van Rembrandt is Jezus nog niet geboren. Wat we zien is het moment dat een engel aan Jozef uitlegt dat Maria de zoon van God draagt en dat ze het kind Jezus moeten noemen. 

kerstverhaal---rembrandt.jpg
Rembrandt van Rijn, De droom van Joseph, 1645
kerstverhaal---rembrandt.jpg

Deel dit artikel