Kunstenaar Jeroen Henneman is een duizendpoot. Het bekendst zijn zijn staande tekeningen, waarmee hij zich een virtuoos toont op het gebied van lijnenspel. Zijn werk is te zien in Museum Kranenburgh tot en met 10 april 2023!

Studio in beweging

Deze staande tekening lijkt plat als je er van voren naar kijkt, maar bestaat uit 7 lagen aan houten latjes, die samen deze afbeelding van Hennemans studio vormen. En er zit ook nog eens beweging in! Kijk maar naar het vallende blaadje en de lamp die op en neer gaat. 

henneman---studio.jpg
Bron: Jeroen Henneman
Jeroen Henneman, Doos, 1993
henneman---studio.jpg

Wiel

Dit werk staat bovenop het gebouw van de Belastingdienst in Amsterdam. Het is te zien vanaf de A10 en veel mensen zullen het daarom herkennen. Henneman maakt slim gebruik van de lucht. Het lijkt alsof er echt een stok door het wiel heen steekt. Je hersenen vullen het beeld aan.  

henneman---wiel.jpg
Bron: Wikipedia Commons
Jeroen Henneman, Het Wiel, 1996
henneman---wiel.jpg

Theo van Gogh

Nog zo'n bekend werk in de openbare ruimte. Het monument voor Theo van Gogh in het Amsterdamse Oosterpark. Met zes simpele lijnen schetst Henneman hier wat de moord op Van Gogh betekende: hij werd de mond gesnoerd.  

henneman---schreeuw.jpg
Bron: Wikipedia Commons
Jeroen Henneman, De Schreeuw, 2007
henneman---schreeuw.jpg

Vromans handen

Henneman maakt ook portretten. Hier zie je dichter Leo Vroman. Omdat Vroman altijd met zijn handen praatte, gaf de kunstenaar die een prominente rol in het werk. 

henneman---vroman.jpg
Bron: Wikipedia Commons
Jeroen Henneman, Leo Vroman, 2015
henneman---vroman.jpg

Stapelen

Is het een stapel papier? Of een wolkenkrabber? Henneman speelt met je waarneming. Bovendien lijkt het echt of je de uitstekende blaadjes kan vastpakken, maar het is niets meer dan lucht. 

henneman---stapel.jpg
Bron: Jeroen Henneman
Jeroen Henneman, Stapel I-VIII, 2021
henneman---stapel.jpg

Deel dit artikel