Deze hedendaagse Belgische kunstenaars zijn hot en happening. Ze komen alle drie uit Leuven, zijn geboren in 1983 én hun werk is nu in de Nederlandse musea te zien. Toeval of niet?

De spectaculaire kunstwerken van Gijs Van Vaerenbergh

Misschien heb je al een bezoekje gebracht aan de tentoonstelling ‘Escher – Andere Wereld’ in het Kunstmuseum in Den Haag. Dan heb jij het werk van Gijs Van Vaerenbergh al gespot!

Gijs Van Vaerenbergh is de naam van van het kunstenaarsduo en architectencollectief Arnout Van Vaerenbergh (1983) en Pieterjan Gijs (1983). Hun spectaculaire kunstwerken liggen op het snijvlak van kunst en architectuur.

Arnout en Pieterjan komen uit Leuven en kennen elkaar van hun opleiding architectuur. Ze verkennen net als Escher de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie. De tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag is hun eerste grote museale tentoonstelling.

De fictieve autobiografie van Rinus Van de Velde

Rinus Van de Velde (1983) is een ware ontdekkingsreiziger, maar wil daarvoor zijn atelier niet verlaten. Daarom fantaseert hij, vanuit zijn stoel in zijn Antwerpse atelier, over gebeurtenissen, ontmoetingen en reizen van zijn gelijknamige alter ego. Deze dagdromen brengt Rinus tot leven in sculpturen, installaties, foto's en films. 

Zo bouwt de totaalkunstenaar sinds 2013 enorme decors met rekwisieten, die zijn uitgegroeid tot volwaardige kunstwerken. Je kunt het zien als verschillende bevreemdende sets van een film, bestaande uit Rinus' gedroomde avonturen.

In Museum Voorlinden is nu een solotentoonstelling van Rinus te zien. In ‘The Armchair Voyager’ stap je in het denkbeeldige universum van de kunstenaar. Hij maakt daarbij ook gebruik van werken uit de eigen collectie van het museum.

Nu te Zien! in Museum Voorlinden

In Nu te Zien! dompelt Marc de Beyer, directeur van het Teylers Museum, zich in Museum Voorlinden onder in de absurdistische kunst Rinus Van de Velde. 

Bekijk de aflevering van Nu te Zien! op woensdag 22 maart 2023 om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start.

[Beeldcredits header: Rinus Van de Velde x Voorlinden. De kunstenaar in Swimming Pool door Leandro Erlich | Courtesy of Tim Van Laere Gallery]

Deel dit artikel