Het was liefde op het eerste gezicht toen Anni en Josef elkaar ontmoetten op het Bauhaus. In de loop van de 20e eeuw drukte dit kunstenaarskoppel hun stempel op de moderne kunst. In Kunstmuseum Den Haag is hun werk te zien tot en met 15 januari 2023!

Textielpionier Anni Albers

Zoals veel vrouwen begin 20e eeuw werd Anni tijdens haar opleiding gepusht om zicht op textiel te richten. Maar in het geval van Anni bleek het een gouden match. Ze experimenteerde volop met materialen en onconventionele combinaties. Mede dankzij haar kreeg textielkunst een belangrijke plek in de moderne kunst. 

albers---doolhof.jpg
Bron: Particuliere collectie
Anni Albers, Red Meander, 1954
albers---doolhof.jpg

Homage to a square

Ook Josef experimenteerde erop los, maar dan met kleur. Hij onderzocht de fysieke en emotionele werking van kleur, wat uiteindelijk resulteerde in de onuitputtelijke serie Homage to the square.

albers---squares2.jpg
Bron: The Josef and Anni Albers Foundation
Josef Albers, Study for Homage to the Square: Autumn Sound, 1962
albers---squares2.jpg

Zuid-Amerika

Anni en Josef reisden veel, onder andere naar Mexico, Chili en Peru. Daar lieten ze zich inspireren door de kleuren en patronen van de Zuid-Amerikaanse culturen, die duidelijk terug te vinden zijn in hun werk. 

albers---driehoekjes.jpg
Bron: The Josef and Anni Albers Foundation
Anni Albers, Studie voor Camino Real, 1967
albers---driehoekjes.jpg

Nu te Zien! 

De nieuwste Nu te Zien!-aanwinst Paolo Martina, directeur van Musea Zutphen, bezocht de tentoonstelling over Anni en Josef Albers. Tussen maar liefst 200 werken belicht hij de hoogtepunten en de nalatenschap van dit bijzondere kunstenaarskoppel. Kijk vrijdag 16 december om 21.15 uur Nu te Zien! op NPO 2!

albers---paulo.jpg
Paulo Martina bekijkt werk van Josef Albers
albers---paulo.jpg

Deel dit artikel