Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Ook in de kunst doet dit vervoersmiddel het uitstekend! 

Bicycle wheel

In 1913 zette Marcel Duchamp een fietswiel op een kruk. Gewoon voor de lol. Later besefte hij dat dit zijn allereerste readymade was. Ook wordt Bicycle Wheel gezien als het eerste kinetische kunstwerk. 

fiets---duchamp.jpg
Marcel Duchamp, Bicycle wheel, 1913
fiets---duchamp.jpg

Stierenkop

Kan een fiets shockerend zijn? In het geval van Picasso wel! Zijn beroemde stierenkop gemaakt uit een fietszadel en -stuur deed behoorlijk wat stof opwaaien toen het voor het eerst getoond werd bij Salon d'Automne in Parijs in 1944. Het werk werd zelfs verwijderd. 

fiets---picasso.jpg
Pablo Picasso, Bull's head, 1943
fiets---picasso.jpg

Duizend fietsen

Meer dan 1000 fietsen gebruikte Ai Weiwei voor zijn kunstinstallatie. Hij plaatste de fietsen zo dat het lijkt of het kunstwerk beweegt. Het symboliseert het veranderende beleid van de Chinese overheid. 

fiets---weiwei.jpg
Ai Weiwei, Forever bicycles, 2011
fiets---weiwei.jpg

Sterrenpad

Fietsen en Van Gogh meeten elkaar in Eindhoven. Daar ontwierp kunstenaar Daan Roosegaarde een fietspad dat in het donker oplicht, geïnspireerd op het wereldberoemde schilderij Sterrennacht. Het werkt op zonne-energie en is dus nog duurzaam ook!  

fiets---roosengaarde.jpg
Van Gogh-Roosegaarde fietspad
fiets---roosengaarde.jpg

Chain chain chain

De Koreaanse kunstenaar Seo Young Deok maakt dit soort prachtige sculpturen van fietskettingen. Hij creëert de mens uit materiaal dat ook weer door mensen gefabriceerd is. Zo is de cirkel (of het wiel!) weer rond.

Woef

Ook de Israëlische Nirit Levav Packer maakt kunst van fietskettingen, zoals deze Bergamasco hond! Haar Instagram-pagina is absoluut een bezoekje waard. 

fiets---hond.jpg
Hond van Nirit Levav Packer
fiets---hond.jpg

Ode aan de fiets

In Nederland fietsen we door weer en wind. Dit kunstwerk van Frans Kokhoorn staat in Den Haag. Als je goed kijkt zie je dat er iets niet klopt. De ouder heeft twee handen aan het stuur, dus hoe houdt hij zijn paraplu dan vast? Antwoord: de paraplu ís het hoofd! 

fiets---ode.jpg
Frans Kokhoorn, Ode aan de fiets, 1990
fiets---ode.jpg

Deel dit artikel