The Dinner Party is een installatiekunstwerk van Judy Chicago uit 1979 dat uitgroeide tot wereldwijd monument voor belangrijke vrouwen uit de geschiedenis. Patricia Kaersenhout maakte een hedendaags antwoord op het werk dat tot en met 2 januari te zien is in het Frans Hals Museum, locatie Hal!

39 vrouwen

Drie prachtig gedekte tafels in een grote driehoek. Het is niet zomaar een dinner party. Negenendertig belangrijke historische vrouwen zijn uitgenodigd, zoals de Griekse dichter Sappho, kunstenaar Artemisia Gentileschi en Suffragettes-leider Ethel Smyth. Alle namen staan geborduurde op de meterslange lakens. De tafels zijn onderverdeeld in periodes. Aan tafel I zitten de vrouwen uit de prehistorie tot het Romeinse Rijk, aan tafel II zitten de Renaissance-vrouwen en aan tafel III de heldinnen van de Amerikaanse- tot de feministische revolutie. Op de vloer waar het geheel opstaat, staan nog eens 999 namen, uiteraard ook van vrouwen. 

Vulva's

Het was en is nog steeds een krachtig statement in een wereld die nog altijd door mannen gedomineerd wordt. The Dinner Party is de hele wereld overgegaan en heeft miljoenen bezoekers getrokken. Sinds 2007 is het werk permanent te zien in het Brooklyn Museum in New York. Het werk werd enthousiast ontvangen, maar er was ook kritiek. Bijvoorbeeld op de glaswerken borden die sterk associeerde met vulva's. Zo werden vrouwen, vonden sommigen, toch weer gereduceerd tot hun geslachtsdeel. Andere vonden het juist empowering

Guess Who's Coming to Dinner Too?

De Nederlandse kunstenaar Patricia Kaersenhout heeft ook kritisch naar het werk gekeken. Waarom worden er alleen maar witte vrouwen uitgenodigd op het feestje van Judy Chicago? Waar zijn de zwarte vrouwen? Als tegengeluid maakte ze daarom haar eigen versie van het werk, genaamd Guess Who's Coming to Dinner Too?, met louter vrouwen van kleur. Het werk is momenteel te zien in het Frans Hals Museum, locatie Hal als onderdeel van de tentoonstelling 'Who is she?'. 

dinner-party---margriet.jpg
Margriet Schavemaker bij Guess Who's Coming to Dinner Too?
dinner-party---margriet.jpg

Nu te Zien!

Voor Nu te Zien! ging Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, op bezoek bij de Hal om het werk van Kaersenhout te bewonderen. Kijk de aflevering via de link hieronder terug! 

Kijk Nu te Zien! Who is she? terug

Deel dit artikel