Hoe kijken museumdirecteuren eigenlijk naar hun eigen museum en collectie? In 'Ik zie, ik zie...' nemen museumdirecteuren je mee langs hun favoriete objecten en bijzondere plekken in zijn of haar museum. Deze keer neemt Bart Rutten je mee in 'zijn' Centraal Museum in Utrecht. 

'Ik zie, ik zie...' is te zien op en de website van Nu te Zien en op NPO 2 Extra (te vinden op de website van NPO Start en op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88)! In 12 afleveringen krijg je een intiem inkijkje in 12 musea door de ogen van degene die het museum het beste kent!  

Het vaccin uit een spuitbus

Een van de favoriete schilders van artistiek directeur Bart Rutten is René Daniëls. Het doek dat in het Centraal Museum hangt komt uit 1983 en heeft de naam 'Spray Armee’. Als ode of als reactie op de in die tijd populaire graffiti streetart. De figuren worden als echte kunstenaars afgebeeld. Nu ons straatbeeld wordt bepaald door mondkapjes, neem je dat volgens Bart mee als je het museum binnenstapt: "We kunnen in een keer niet meer naar dit schilderij kijken zonder enorm stil te staan bij die mondkapjes." Als hij zijn fantasie de vrije loop laat, ziet hij in het kunstwerk een prachtige oplossing voor het coronavirus: iemand die door mensen met spuitbussen met een vaccin wordt genezen. 

Je ogen moeten wennen aan het donker

Het lijkt een eenvoudig portret van een wit paard. Maar in die donkere, zwarte achtergrond gebeurt meer dan je denkt. Bart Rutten wijst ons op de aap in de achtergrond waarmee de schilder, Roelant Saverij, toont wat hij kan en dat hij op de hoogte is van de wereld. De geit die opkijkt naar het witte paard zou voor de duivelse kracht staan. Doordat het contrast tussen het witte paard en de donkere achtergrond zo groot is, duurt het even voordat al die extra elementen opduiken. 

Roelant-Saverij-1280-De-appelschimmel.jpg
Roelant Saverij - De appelschimmel (1625 - 1630). Image copyright CMU.
Roelant-Saverij-1280-De-appelschimmel.jpg

Deel dit artikel