Hoe kijken museumdirecteuren eigenlijk naar hun eigen museum en collectie? In 'Ik zie, ik zie...' nemen museumdirecteuren je mee langs hun favoriete objecten en bijzondere plekken in zijn of haar museum. Deze keer neemt Margriet Schavemaker je mee in 'haar' Amsterdam Museum.

'Ik zie, ik zie...' is te zien op en de website van Nu te Zien en op NPO 2 Extra (te vinden op de website van NPO Start en op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88)! In 12 afleveringen krijg je een intiem inkijkje in 12 musea door de ogen van degene die het museum het beste kent!  

Life line tussen Amsterdam Centrum en Zuidoost

Een van de favoriete werken van artistiek directeur Margriet Schavemaker is een van Brian Elstak, waarin hij de relatie tussen de de periferie en het centrum van de stad verbeeldt. Dat doet hij in het beeld 'De Metroman', waarin Metro 54 centraal staat. Elstak nam een week lang elke dag deze metrolijn en maakte foto's van de reizigers. Deze foto's werkte hij in een "graphic novel of comicbook-achtige stijl" uit tot kleurrijke portretten met dikke verflijnen. 

Wezenkastjes en de Regentenkamer

De Regentenkamer is dé plek in het museum die Schavemaker het liefst elke dag even bezoekt. In deze historische kamer met grote schilderijen van regenten en regentessen, een plafondschildering en gouden kroonluchters en klokken voelt het net alsof je terug in de tijd stapt. De kamer stamt uit de periode dat het gebouw dienst deed als Burgerweeshuis (1580-1960), waar verweesde Amsterdamse kinderen konden worden opgevangen. Ook wijst ze ons op de Wezenkastjes op de binnenplaats van het museum, waar je normaal misschien snel aan voorbij zou lopen. 

Deel dit artikel